De kerstboodschap van mijn pubers: stop alsjeblieft met dat móeten

De kerstboodschap van mijn pubers: stop alsjeblieft met dat móeten

Zo vlak voor kerst moet Saskia nog best veel doen. En met al die stress is ze niet per se de leukste huisgenoot. Maar dan leren haar pubers hoe het óók kan. Met nota bene een advies dat ze zelf altijd voor hún voeten gooit.

Zo vlak voor kerst blijkt altijd maar weer dat ‘de feestdagen plannen’ niet mijn grootste talent is. Kerst komt om te beginnen altijd eerder dan ik had verwacht, wat best gek is aangezien het altijd op 25 en 26 december valt, en het neemt vrijwel altijd een onaangename hap uit mijn week zodat ik voor al dat feestgedruis 200 dingen extra moet doen en op De Dag zelf ademhappend aan de dis zit omdat ik altijd wel iets of iemand ben vergeten. Ook dit jaar dreigt het mis te gaan, hoewel ik me al een hele maand voorneem dat ik het dit jaar echt, echt, écht anders ga doen. Maar met nog een dag te gaan kan ik je vertellen dat dat niet is gelukt.

Terwijl ik deadline na deadline zit weg te werken, honderd to do-lijstjes probeer af te strepen en een groot aantal telefoontjes en mails beantwoord, komt er om de haverklap een puber mijn werkkamer binnenlopen die iets nodig heeft – eten, geld, schone kleren, nieuwe kerstoutfit of allerhande vragen mijn kant op strooit – wat zal ik vandaag gaan doen (geen idee), kun jij een fake-id voor me kopen (nee!), mag ik op kerstavond drinken (ook nee!) en zijn alle winkels open met kerst (godzijdank ja!)?

Kerstplanning stroomlijnen

En tussen al die dingen door probeer ik ook nog die vermaledijde kerstdagen (het zijn niet mijn meest favoriete dagen van het jaar) te stroomlijnen. De locatie van het eerstekerstdagdiner blijkt ineens te zijn veranderd waardoor de invasie niet elders plaatsvindt, maar bij ons thuis. Er moet nog een vader die minder goed ter been is worden bezocht en een oude buurvrouw worden geholpen. Ineens vind ik kerst zonder cadeautjes best wel kaal, sinterklaas vierden we óók al niet, dus wil ik alsnog een boom met van die chic verpakte cadeaus eronder. En ik wil het huis omtoveren tot een soort kerstwalhalla hoewel ik werelds slechte stylist ben. Bovendien vergt dat nogal wat sinds onze laatst aangeschafte huisgenoot, een pup met een voorliefde voor álles omgooien en opeten, waarschijnlijk heel enthousiast wordt van slingers, lampjes en bomen. En dan moet ik nog na gaan denken over tweede kerstdag en uitvogelen of de grapjas die ‘derde kerstdag vieren we toch ook?’ riep serieus was.

Terwijl mijn ene puber iets probeert uit te leggen over haar PWS, ze doet examen dus dit profielwerkstuk is behoorlijk belangrijk, en de ander zijn werkschema met mij doorneemt zodat ik niet voor aangename verrassingen kom te staan, zoals dat hij eerste kerstdag waarschijnlijk niet thuis is, sta ik als een malle op mijn slapen te kloppen zodat ik de aanzwellende hoofdpijn min of meer weg kan duwen. In mijn hoofd laat ik ondertussen de lijstje passeren en vink in gedachten dat af wat ik al heb gedaan, of denk te hebben gedaan – en vooral door dat laatste gaat veel mis, maar dit terzijde.

Ik moet, ik moet, ik moet

Ineens schrik ik op. ‘Mam? Mama? MAM!, luister je wel?’ , roept de een. ‘Jeetje, waar bén jij met je gedachten?’, zegt de ander. Ik zeg dat het een behoorlijke chaos in mijn hoofd is omdat ik nog zoveel werk moet afronden, maar ondertussen ook een heel kerstdiner in elkaar aan het draaien ben, en een logistiek schema maak zodat ik op alle feestjes en bij alle mensen die bezocht moeten worden kan zijn. En nu ik toch hun aandacht heb, steek ik eens goed van wal. Ik moet nog dit afmaken, ik moet nog dat doen, ik moet nog boodschappen doen, ik moet nog cadeaus kopen, ik moet nog, ik moet nog, ik moet nog…

Mijn pubers gaan er eens goed voor zitten. Niet omdat ze per se willen luisteren naar mijn geklaag, maar omdat ze dit soort momenten, dat je je moeder even lekker een spiegel kunt voorhouden, graag aanpakken. ‘Mam’, zeggen ze met een uitgestrekt snoetje. ‘Wat zeg jij nou altijd tegen ons als wij ons zo druk maken?’ ‘Dat jullie je niet zo druk moeten maken?’, piep ik. ‘Neehee, dat het de kunst is om niet van je to-do een prioriteit te maken, maar van jézelf. Dus wat wíl jij?’ Mijn twee pubers kijken, enigszins triomfantelijk, naar mij. Mijn mond valt open. Ik roep dat inderdaad als hun hoofden overlopen, maar ik had nooit verwacht dat dat ook in hun brein zou beklijven.

Wat wíl je?

Ze hebben natuurlijk gelijk. Want in deze hele brei van kerstchaos vergeet ik natuurlijk om te denken wat ik wil. Dus pak ik mijn to do-lijstjes er weer bij en ga strepen. Bij elke to do-punt denk ik: wat wíl ik? En dan blijkt dat er lucht komt in de chaos. Dat dat ene project voor werk echt niet voor kerst af hoeft te zijn, dat op eerste kerstdag dat ene bezoekje ook op een ander moment kan, dat we twee van de drie feestje ook best kunnen we overslaan, dat er geen zakken vol cadeaus onder de boom heven te liggen en dat het huis geen VT-wonen kerstsfeer hoeft te hebben. Ik dank mijn pubers voor deze wijze les. ‘Tuurlijk’, zeggen ze schouderophalend. ‘Alleen dat van die cadeaus onder boom hoef je natuurlijk niet te schrappen, hè. Even wil ik team opportunisme ermee weg laten komen, maar ben scherp genoeg om te antwoorden dat dat alleen kan als zij alle andere punten van mijn to do-lijstje gaan afwerken. Ha.

***

Lees ook Hoe je gedoe met kerst kunt omzeilen is en Grappige appjes met pubers. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze NIEUWSBRIEF.

 

 

 

 

Tags from the story
, , , , , , ,
Geschreven door
More from Saskia Smith

We roepen een nieuwe challenge voor onze pubers uit: dierengeluiden maken

Er is al een tijdje geen leuke challenge meer gaande, dus bij...
Lees verder