Kijken! Amber Iris legt uit hoe het is om transgender te zijn

Spangas-hoofdrolspeelster Amber Iris vlogt regelmatig over hoe dat nou allemaal werkt, transgender zijn. Ze vertelt zo open over die pillen, prikken en hormonen dat je bijna gaat denken dat het allemaal heel vanzelfsprekend is.

Iris Amber is 17 en speelt een van de hoofdrollen in SpangaS. Ze is geboren als jongetje en is nu een meisje. Ze geeft regelmatig een update over hoe het met haar gaat. Reken op verhalen over puberteitsremmers, hormonen en operaties. Dit is het eerste filmpje vertelt ze dat ze al heel jong wist dat ze eigenlijk een meisje is. Ze vertelt daar zo open over, dat je bijna gaat denken dat het allemaal vanzelfsprekend is.

Ze vertelt in het filmpje dat vooral de overgang van groep 8 naar de brugklas cruciaal was. Op de basisschool veranderde ze van gender, en dat was soms best ingewikkeld. Bijvoorbeeld toen ze met gym niet meer in de jongenskleedkamer wilde, maar in de meisjeskleedkamer niet welkom was. Op de middelbare school was ze meteen het meisje dat ze is. ‘Ik ben gelukkig met wie ik ben.’

Geschreven door
More from Martine De Vente

Comedian Pieter Derks: ‘De pubers gaan het overnemen’

Pubers hangen niet alleen op de bank hun puisten te tellen. Ze...
Lees verder