Studenten blijken steeds vaker naar Ritalin en andere adhd-medicijnen te grijpen om hun studieprestaties naar een hoge niveau te tillen.
In tijden van tentamens stijgt onder studenten de vraag naar Ritalin. Want op een pilletje kun je je beter concentreren en leer je als een malle. Lekker makkelijk dus. Het is voor veel studenten kiezen tussen avondenlang je over de stof buigen of in een avond als een malle de stof doornemen én onthouden.
In Het Parool concluderen onderzoekers vorig jaar dat een groeiende groep gebruik maakt van ritalin, maar dat een groot deel van de groep niet gediagnosticeerd is met adhd. Ze gebruiken het dus om hun studieprestaties te bevorderen. Huisarts en mede-onderzoeker Peter Vonk denkt dat het mogelijk komt doordat de prestatiedruk in het onderwijs tegenwoordig hoog ligt. ‘Studenten moeten vaak van hun ouders een goede vervolgopleiding doen. Om aan de verwachtingen te voldoen, grijpen ze snel naar zo’n middel.’
Financiële druk
Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zag een tijdje geleden een stijgend gebruik. ‘Het is best normaal geworden’, zegt vice-voorzitter Monty Aal in Editie NL. ‘Tijdens mijn studie zag ik ook dat veel studenten dat soort prestatieverhogende middelen gebruikten.’ Waarom studenten dat doen weet hij ook: ‘Er ligt een enorme financiële druk op het behalen van tentamens. Wie een tentamen niet haalt in juni, moet bijvoorbeeld een jaar extra collegegeld betalen om het na de zomer te herkansen. De druk om snel resultaten te bereiken is enorm en die zorgt ervoor dat studenten naar dit soort middelen grijpen.’
Het gebruik van Ritalin en soortgelijke medicijnen beperkt zich niet tot het hoger onderwijs, ook op het middelbaar onderwijs tiert de handel in deze ‘peppillen’ welig. Toen mijn puber vorig jaar examen deed werd hem meerdere malen per dag een Ritalinnetje aangeboden: ‘Ga je lekker op, man’. Hij, een adhd’er nota bene, bedankte omdat hij genoeg verhalen kende van medeleerlingen waarbij die pil niet zo lekker viel. En bovendien kon hij er met zijn diagnose zelf aankomen. Dat deed hij, godzijdank, niet.
Risico’s
Ook op de school van mijn andere puber gaan de pillen in tijden van toetsen, tentamens en examens rond. Het lijkt dat Ritalin de nieuwe studiedrugs geworden. Moeilijk om het te krijgen is het niet. Iedereen met een diagnose kan redelijk makkelijk aan een nieuwe strip komen als de oude op is. Als ouder kun je weinig doen. Pubers vanaf 16 jaar mogen zelf beslissen of, en welke, medicijnen ze slikken.
Misschien moeten we pubers dan vooral op de gevaren wijzen. Want niet iedereen leert 20 bladzijden in 10 minuten op zo’n pil. Los van dat methylfenidaat, een bestanddeel van adhd-pillen, een verslavend effect kunnen hebben, zorgt het daarnaast voor hartkloppingen, slapeloosheid en emotionele labiliteit. En in combinatie met alcohol valt het ook behoorlijk slecht. Vooral bij niet-gediagnosticeerde adhd’ers is het gevaar op gezondheidsklachten groot en kan het zelfs het tegenovergestelde effect hebben: in plaats van dat je in een lekkere concentratie-cocon schiet word je heel onrustig en kun je het studeren wel vergeten.
Lees ook: Waarom je voorzichtig moet zijn met Ritalin en Waarom een label wel goed is.