Als je puber straffen niet helpt, kun je altijd nog in staking gaan (dat helpt!)

Isabelle was helemaal klaar met haar puberdochter en gaf straf. Maar daar had ze alleen zichzelf maar mee. Wat wel hielp was in staking gaan. De resultaten waren verbluffend.

En dat is precies 7 weken huisarrest!, gilde ik naar mijn puber. Ik kreeg een heel dikke, enge oogrol, die bijna niet meer terug rolde, een dikke snuif en een woedende loop naar de kamer. Bam! Deur dicht.

Te laat? Dan thuisblijven

Het is begonnen. Het verkennen en overschrijden van grenzen. Nadat tot drie keer toe in een week een afspraak was geschonden, moest ik optreden. De eindtijd van het laatste huisfeestje was met meer dan 7 minuten in de derde verlenging overschreden. Dus bedacht ik de fantastische straf van voor iedere minuut te laat één week huisarrest. Punt. Dit om de kleine pionier ook te leren vooruit te kijken in communicatie én verwachtingen. Want als je langer weg wilt blijven, communiceer dat eerder dan pas na de afgesproken tijd.

Zij straf, jij de Sjaak

Het betekende dat ik een heel Wetboek van Puberstrafrecht nodig zou moeten hebben, want alle mij bekende straffen hebben uiteindelijk meer effect op mij dan op de puber zelf. Bij dit opgelegde huisarrest ben ik namelijk ook 7(!) weken aan huis gekluisterd. Zet ik de WiFi uit, dan ben ik ook de Sjaak. En als ik huishoudelijke klussen als straf bedenk, dan moet ik dubbel werk verrichten in de vorm van instructies.

En overige zaken als het verbod op ongezonde consumpties, TV programma’s en of kleding, zijn niet te 100% te handhaven als fulltime werkende moeder. Want dat betekent ook weer continue controleren en straffen. De smartphone afpakken gaat ook niet. Die is nodig voor school. Of onze onderlinge communicatie.
Om vrij te nemen en de thuis de cipier uit te hangen, is weer een aanslag op mij en mijn werkzaamheden. Kortom: het is in deze tijden lastiger te straffen dan toen mijn ouders mij moesten straffen. Bovendien, het is zo uitermate sfeerverlagend. Lekker dan.

Sterker middel

TV was in de jaren 90 namelijk echt een luxe, huisarrest was geen crime voor mijn ouders. Het bracht zelfs rust in de tent, ik ging niet uit dus zij konden rustig slapen. Ik kan nu al zeggen dat de situatie of ambiance na een zogeheten strafproces in ons Amsterdamse appartementje redenen zou kunnen zijn om de VN in te schakelen. En iedere mediator gillend naar een echt oorlogsgebied zou rennen.

Ik wist het echt even niet meer en deed research via sites. Na wat rondsurfen kwam ik tot een wellicht toepasbaar advies. Namelijk de oorzaken van het gedrag écht voelbaar te maken. En te benoemen. Ha! Dat kan ik. Zelfs met die ruggengraat van mij. Dat betekende dus niet meer wassen, ook niet die lievelingsbroek, niet meer als wekker-cateraar-logistieke ondersteuning dienen en dan kijken of dát effect heeft. Ofwel een algehele Staking van mijn werkzaamheden.

Grote impact

Dit weekend ben ik begonnen. Na het vergeten om haar één keer te wekken (‘kak, mam, nu kan ik niet meer naar Wie is de Mol kijken, want moet ik meteen aan mijn huiswerk’), haar zelfstandig een ontbijt te laten samenstellen (‘Jezus mam,…), én lunch en haar door de regen te laten fietsen (3x), niet mijn sneakers te laten dragen (‘Kinderachtig mam, echt’), en haar in het ongewisse laten over het al dan niet mogen kopen van kaarten voor een Fris feest (‘straks ben ik te laat met kaarten’), was de impact al merkbaar.

Althans, ik kreeg een bijna echt gemeend compliment over mijn outfit (!), er werd koffie gezet (voor mij) én een appje met een bevestiging van een gemaakte afspraak kreeg ik binnen vijf minuten. Ergens bekruipt mij wel het gevoel dat dit gewoon opvoeden heet, in plaats van corrigeren van gedrag. Maar ik laat dat even los, want ik kan nu heerlijk ongegeneerd TV kijken Ik meen dat de puber op dit moment boodschappen aan het doen is. Voor het avondeten. In de regen. Zal haar leren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

52 redenen waarom de jaren 80 en 90 zo leuk waren

De eighties en nineties, dat waren nog eens tijden! En stiekem verlangen we ook wel terug naar de tijd dat wij puber waren. We...

Speel nu onze ‘Hoera het is weekend’-bingo!

Het is zaterdag, dus jij hebt zin in het weekend. Maar je hebt natuurlijk wel te maken met die oeverloze puberdiscussies. Om het toch...

17 redenen waarom we graag een puber zouden willen zijn

Pubers zijn de leukste mensen op aarde. Echt. Niet in de laatste plaats omdat ze zo bijzonder origineel, grappig en innovatief zijn. En eigenlijk...

Een puber in huis en jij in de overgang, doe er je voordeel mee

De overgang is net zo'n grote hormonenkermis als de puberteit. Dus als de hormonen door het huis gieren, berg je dan maar. Het is...

Leuk hoor, single vader zijn, maar wat als je dochter voor het eerst bij jou ongesteld wordt?

Allemaal leuk en aardig, single vader zijn, vooral als het reilt, en het zeilt. Alles op routine. Maar wat als ineens tot je doordringt...

Pubers die suikerdonuts eten als ontbijt, moeten we dat willen?

Als Anne door de supermarkt loopt ergert ze zich kapot aan pubers die louter producten met een overdaad aan vet en suiker kopen. Als...

Ik reed een puber op een scooter aan en de omstanders werden wóest

Pubers op scooters zijn bloedirritant en gedragen zich levensgevaarlijk. Dus Martine had gerekend op wat respijt, toen er eentje onder haar auto lag. Maar...

Grappig! Vader doet de voice-over van zijn dochters make-up tutorial

Vlogger Megan van Meggs and Bacon post regelmatig filmpjes over make-up en beauty. In een van haar filmpjes laat ze haar dagelijkse make-up routine...

Vijf dingen die je niet tegen pubers moet zeggen als ze zijn gezakt

Nee, leuk is het natuurlijk niet, maar ga er maar vanuit dat je puber net zo hard baalt van het niet halen van dat...

Rutte roept pubers op: begin een revolutie!

In de persconferentie die premier Rutte gisteren gaf, richtte hij zich tot jongeren van Nederland: of ze willen meedenken hoe dat straks moet in...

Wat pubers roepen als ze weer eens iets kwijt zijn

Als de puberzoon van Margriet zijn fietssleutel/mobieltje/oortjes/rugzak kwijt is, is dat reden om van alles te roepen. En natuurlijk moet zijn moeder het dan...

Tequila party in Suriname tijdens corona uitbraak wordt op grandioze wijze aangepakt

In Suriname worden ook maatregelen genomen om het corona-virus te verslaan. Luitenant-Kolonel Veira die over de Nationale Veiligheid van Suriname gaat, weet heel goed...

Als je zelf een vreselijke puber bent geweest en nu zelf een braaf exemplaar hebt

Toen Isabelle de leeftijd van haar dochter had rookte ze, had ze al dronken op een bar gestaan, én aan een joint gelurkt. Haar...