Als je puber straffen niet helpt, kun je altijd nog in staking gaan (dat helpt!)

Isabelle was helemaal klaar met haar puberdochter en gaf straf. Maar daar had ze alleen zichzelf maar mee. Wat wel hielp was in staking gaan. De resultaten waren verbluffend.

En dat is precies 7 weken huisarrest!, gilde ik naar mijn puber. Ik kreeg een heel dikke, enge oogrol, die bijna niet meer terug rolde, een dikke snuif en een woedende loop naar de kamer. Bam! Deur dicht.

Te laat? Dan thuisblijven

Het is begonnen. Het verkennen en overschrijden van grenzen. Nadat tot drie keer toe in een week een afspraak was geschonden, moest ik optreden. De eindtijd van het laatste huisfeestje was met meer dan 7 minuten in de derde verlenging overschreden. Dus bedacht ik de fantastische straf van voor iedere minuut te laat één week huisarrest. Punt. Dit om de kleine pionier ook te leren vooruit te kijken in communicatie én verwachtingen. Want als je langer weg wilt blijven, communiceer dat eerder dan pas na de afgesproken tijd.

Zij straf, jij de Sjaak

Het betekende dat ik een heel Wetboek van Puberstrafrecht nodig zou moeten hebben, want alle mij bekende straffen hebben uiteindelijk meer effect op mij dan op de puber zelf. Bij dit opgelegde huisarrest ben ik namelijk ook 7(!) weken aan huis gekluisterd. Zet ik de WiFi uit, dan ben ik ook de Sjaak. En als ik huishoudelijke klussen als straf bedenk, dan moet ik dubbel werk verrichten in de vorm van instructies.

En overige zaken als het verbod op ongezonde consumpties, TV programma’s en of kleding, zijn niet te 100% te handhaven als fulltime werkende moeder. Want dat betekent ook weer continue controleren en straffen. De smartphone afpakken gaat ook niet. Die is nodig voor school. Of onze onderlinge communicatie.
Om vrij te nemen en de thuis de cipier uit te hangen, is weer een aanslag op mij en mijn werkzaamheden. Kortom: het is in deze tijden lastiger te straffen dan toen mijn ouders mij moesten straffen. Bovendien, het is zo uitermate sfeerverlagend. Lekker dan.

Sterker middel

TV was in de jaren 90 namelijk echt een luxe, huisarrest was geen crime voor mijn ouders. Het bracht zelfs rust in de tent, ik ging niet uit dus zij konden rustig slapen. Ik kan nu al zeggen dat de situatie of ambiance na een zogeheten strafproces in ons Amsterdamse appartementje redenen zou kunnen zijn om de VN in te schakelen. En iedere mediator gillend naar een echt oorlogsgebied zou rennen.

Ik wist het echt even niet meer en deed research via sites. Na wat rondsurfen kwam ik tot een wellicht toepasbaar advies. Namelijk de oorzaken van het gedrag écht voelbaar te maken. En te benoemen. Ha! Dat kan ik. Zelfs met die ruggengraat van mij. Dat betekende dus niet meer wassen, ook niet die lievelingsbroek, niet meer als wekker-cateraar-logistieke ondersteuning dienen en dan kijken of dát effect heeft. Ofwel een algehele Staking van mijn werkzaamheden.

Grote impact

Dit weekend ben ik begonnen. Na het vergeten om haar één keer te wekken (‘kak, mam, nu kan ik niet meer naar Wie is de Mol kijken, want moet ik meteen aan mijn huiswerk’), haar zelfstandig een ontbijt te laten samenstellen (‘Jezus mam,…), én lunch en haar door de regen te laten fietsen (3x), niet mijn sneakers te laten dragen (‘Kinderachtig mam, echt’), en haar in het ongewisse laten over het al dan niet mogen kopen van kaarten voor een Fris feest (‘straks ben ik te laat met kaarten’), was de impact al merkbaar.

Althans, ik kreeg een bijna echt gemeend compliment over mijn outfit (!), er werd koffie gezet (voor mij) én een appje met een bevestiging van een gemaakte afspraak kreeg ik binnen vijf minuten. Ergens bekruipt mij wel het gevoel dat dit gewoon opvoeden heet, in plaats van corrigeren van gedrag. Maar ik laat dat even los, want ik kan nu heerlijk ongegeneerd TV kijken Ik meen dat de puber op dit moment boodschappen aan het doen is. Voor het avondeten. In de regen. Zal haar leren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

13 signalen dat jouw puber zijn eigen leven niet helemaal kan overzien

Pubers zijn onverbeterlijke optimisten. Daar waar anderen beperkingen zien, zien zij alleen maar mogelijkheden. Maar kunnen dan niet altijd de gevolgen van hun wilde...

Door de smartphone verwachten pubers dat je altijd voor ze klaarstaat

Lekker zelfstandig die pubers van tegenwoordig. Door die smartphone is Jeanette altijd bereikbaar en voelt zij zich een wandelend servicepunt. Nee erger nog: een...

9 broodnodige toelages voor ouders om het leven met pubers draaglijk te maken

Die puberteit is een pittige periode voor ouders. Hard werken, veel incasseren voor 0% dankbaarheid. Natuurlijk, die kinderbijslag is fijn, maar ik kan nog...

‘Klaar? Kunnen we nu weer gaan skiën?’

Heerlijk altijd die foto's van de vakantievierende Oranjes in Lech. Zeker nu de drie prinsessen pubers zijn, lijken het net echte kinderen. De frisse...

Sommige dingen wil je gewoon niet met je moeder doen, zoals ‘singing for the lord on Christmas’ zingen op televisie

We weten het, wij kunnen wel iets leuks vinden, maar dat betekent nog niet dat onze pubers dat óók leuk vinden. Zoiets als een...

Reageert je puber niet op appjes? Ga sms’en

Stel je dochter wil in haar eentje, door het donker, met een grote rugzak om, naar een van de mindere buurten van de stad...

Waarom is de verkoop van lachgaspatronen niet allang verboden?

Sjonge, eindelijk worden ze in Den Haag wakker. Het ongebreidelde gebruik van lachgas onder jonge pubers wil de minister aan banden leggen. Kan de...

Een zomer lang met pubers onder je dak? Stel campingregels op!

De pubers van Saskia hebben vakantie. Zij moet daarentegen gewoon werken. Op haar werkkamer in huis. Terwijl er een heel leger pubers onder datzelfde...

Wéér nieuwe maatregelen en ook deze keer stellen pubers zich flexibel op

Met de nieuwe coronamaatregelen gaat het land weer voor een deel op slot, en daarmee ook de levens van pubers. Terwijl ze uit het...

Zo weet je dat de puberteit voor de deur staat

De zoon van Caro, onze mede-pubermoeder van Wine Up, twijfelt of hij in de puberteit zit. Hij ergert zich in ieder geval kapot aan...

Luizen: het houdt niet op. Zelfs niet bij pubers

Of het nou aan het warme weer ligt, of niet. Op het hoofd van Martine's puberzoon lopen ze in rotten van tien. Dus ze...

Behandel pubers gewoon als kamerplanten en dan komt alles goed

Puberopvoedcursussen schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar wat heb je er aan? Als het op opvoeden van werelds meest onvoorspelbare en wispelturige menssoort, pubers,...

Wat als je moeder zegt: ‘Wat doen al die doekjes onder je bed?’

In het televisieprogramma ‘Een Huis Vol’ worden gezinnen gevolgd die net ietsje groter zijn dan een gemiddeld gezin. Gezinnen waar natuurlijk ook pubers zijn....