Waarom de zomer na je eindexamen de allermooiste zomer ooit is

Martine wil niet klinken als een ouwe muts, maar ze wil geslaagde eindexamenkandidaten van nu graag nog wel wat op het hart drukken. Die laatste zomer van je middelbare school: die moet je consumeren met volle teugen. En hopelijk kan dat dit jaar ook echt!

Van sommige momenten weet je dat je ze nooit gaat vergeten, op het moment dat je ze meemaakt. Ik stond in de trein van Souillac sur Dordogne naar Arnhem voor het open raam. Ik had een topvakantie gehad met mijn middelbare schoolvriendinnen. Dit was ongeveer vakantie nummer drie die we hadden gehad. Deze laatste hadden we zorgvuldig gepland rondom de vakanties van onze ouders, zodat we niet gehinderd door jongere broertjes en zusjes lang konden uitgaan/vrienden konden uitnodigen en thuis konden drinken en roken en al dat andere doen dat God had verboden. Daarvoor en daarna gingen we kamperen, zoals je dat doet als puber. Met zooi rond de tent, kampvuren, in de auto stappen bij vage jongens, over het hek klimmen bij het lokale zwembad na sluitingstijd, ziek worden van Ricard en meer domme dingen die je doet als je 18 bent.

En op dat moment voor het open raam, wist ik dat het de laatste, intensieve tijd was die we samen hadden meegemaakt.
Het was voorbij. We gingen allemaal aan de andere kant van het land studeren. A. in Amsterdam, N. in Enschede en ik in Tilburg. En hoewel we natuurlijk hadden gezworen elkaar nooit uit het oog te verliezen, ging het toch zoals het meestal gaat. Je gaat zo op in je nieuwe leven, dat er voor de oude mensen uit je leven veel minder tijd is. Ik weet nog dat ik voelde toen al heimwee had naar de tijd die nog maar net was geweest en tegelijkertijd heel graag wilde beginnen aan de toekomst.

Nu de vlaggen uithangen en ik alle plannen plannen hoor -weliswaar door corona met een slag om de arm- denk ik vaak: had ik nu maar mijn eindexamen gedaan en die vier maanden zorgeloosheid voor de boeg, waarin je nog tot niks verplicht bent en je alleen nog maar hooggespannen verwachtingen hebt van je toekomst en van wat je ook gaat doen. Waarin je -even bevrijd van huiswerk en tentamens- gewoon een suf baantje kunt nemen en de rest van de tijd kunt feesten en op vakantie kunt gaan. Waarin je nog net thuis woont en je ouders ook niet te moeilijk doen. Want je school is af, dus je bent een zorg minder.

Het is het gat in de tijd tussen je verplichtingen op de middelbare school en je studie. Waarin je lekker kunt leunen op je oude vertrouwde omgeving, alvorens er weer heel spannende tijden gaat aanbreken, met nieuwe mensen, wellicht een nieuwe plek om te wonen en in ieder geval een heel nieuw ritme. En ik hoop zo dat voor deze lichting examenkandidaten het dit jaar ook echt kan. En dat de lichting van vorig jaar deze zomer gebruiken om in te halen wat ze zo gemist hebben.

Wat ik wil zeggen: deze zomer ga je nooit meer vergeten. Dat hoop ik namelijk zo Het is de laatste zomer waarin je nog met je vrienden bent van de middelbare school. Ook deze mensen ga je nooit meer vergeten. Misschien ga je elkaar uit het oog verliezen, misschien ga je elkaar nog opzoeken, misschien zijn ze je -zoals bij mij- nog steeds heel erg lief. Maar koester deze tijd. En tegelijkertijd weet ik dat wanneer je zo jong bent, je natuurlijk helemaal niks hebt aan dit advies. Want sentimenteel gezeur is het natuurlijk ook.

Ik neem een examenborrel op jullie en proost natuurlijk op jullie toekomst, en in gedachten vooral ook op deze zomer. Die wordt onvergetelijk! Dat gun ik jullie zo.

***

De laatste loodjes voor de zomervakantie…

Tags from the story
, , ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Tennisers die boos worden op de scheidsrechter, je kunt er maar beter om lachen

Wat je ook mag vinden van Serena Williams en haar woede-uitbarsting tegen...
Lees verder