Mijn puber mag voor het eerst stemmen!

De jongste puber van Saskia is 19. Volwassen dus. En stemgerechtigd. Haar stempas viel de afgelopen week op de deurmat.

Ik vond het wel een dingetje, dat er een stempas voor mijn puber op de deurmat lag. Een stempas! Voor mijn jongste! Die mag stemmen! Een week geleden bracht ik haar nog naar groep 1, gisteren haalde zij haar zwemdiploma, vandaag mag ze stemmen. Het is een cliché, de tijd gaat snel, ook als ze puber zijn, en daar word je bij elke mijlpaal aan herinnerd. En dit is zo’n mijlpaal.

Volwassen puber

Ik leg haar stempas pontificaal op tafel, want hé, momentje! De puber vindt het allemaal wat overdreven. Niet het stemmen, want dat vindt zij heel cool en vooral heel volwassen, maar dat ik daar dan weer zo’n ding van maak. Zij zegt er dan ook maar meteen bij dat ze  álleen gaat stemmen en haar licht hysterische moeder niet nodig heeft. Ook mag ik geen foto maken. En nee, ze gaat ook niet poseren met die stempas in haar handen.

Ik weet nog goed dat ik voor het eerst mocht stemmen, voor de Tweede Kamerverkiezingen van 1989. Ik was, net als mijn dochter, ook 19. Mijn moeder drukte me op het hart om zorgvuldig met mijn stemrecht om te gaan, omdat het bijzonder recht is. En dat zei ze zo gewichtig dat ik dagenlang de kranten doorspitte, allerlei politieke pamfletten las en de uitzending voor politieke partijen op de televisie keek, wat echt de saaiste televisie ever was. Maar ik wilde in dat stemhokje goed beslagen ten ijs komen dus las en keek ik me suf.

Kiezen is keuze maken

Grappig genoeg weet ik niet meer wat ik heb gestemd. Ik zal ongetwijfeld naar de stemkeuze van mijn ouders hebben gekeken, uit onderzoek blijkt dat jongeren dat namelijk doen. Ik weet nog wel heel goed dat ik mezelf toen pas echt volwassen voelde. Voor rijlessen had ik geen geld, dus dat ik mocht stemmen was voor mij het eerste bewijs dat ik volwassen was. Ik voelde me heel wat in dat hokje.

Ik vraag aan mijn dochter of ze een beetje een keus kan maken. Ze twijfelt, wil een goede keuze maken, maar ja, hoe doe je dat? We buigen ons over de partijen die aan de verkiezingen meedoen. Van een aantal heb ik nooit gehoord. Zij ook niet. Misschien dat stemwijzer haar wijzer maakt. En wellicht mij ook. En dat leidt grappig genoeg weer tot heel leuke gesprekken. Want wanneer heb je het met je puber over onderwijs, defensie of de Europese Unie? Of over het woonbeleid in je gemeente? Het is leuk om haar ideeën en standpunten te horen. En om door haar ogen ernaar te kijken. Wat is voor haar belangrijk? Hoe wil ze dat haar wereld er straks uitziet? Ik geniet van de volwassen gesprekken die ik ineens met haar heb.

Stiekem een foto maken

Zoals ik al zei: dat mijn kind mag stemmen vind ik een mijlpaal. Maar ik vind het ook heel leuk. Het is een nieuwe stap in haar leven. Zij mag meedenken, meebeslissen, meedoen. Of zoals ze zelf zegt: eíndelijk mag zij meebeslissen. Ze vond het namelijk wel tijd worden. Ik denk ik toch met haar mee ga en als het moet sluip ik stiekem achter haar aan. Ik wil gewoon van dit heugelijke moment een foto hebben.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Als je 11-jarige dochter voor het eerst ongesteld wordt, hoeft het niet per se feest te zijn

Het moment dat je dochter van een meisje een vrouw wordt, daar had Marloes zich wel iets bij voorgesteld. Maar toen haar jongste dochter...

Voor het eerst geen sinterklaas vieren, dat is best gek

Saskia vierde vol enthousiasme jarenlang sinterklaas met haar gezin. Met cadeaus, gedichten, surprises en zelf gebakken pepernoten. Maar dit jaar hoefde het niet zo...

Wij schreven een sinterklaasgedicht voor je puber die je kunt copy-pasten

Lief puberkind (of vul naam in), Het is weer tijd voor een gedicht van deze Sint. Je bent geweldig leuk, daar niet van, maar dit is de...

27 dingen die gebeuren als pubers online les krijgen

Onze huizen worden deze week, en straks na de kerstvakantie, weer omgetoverd tot ware klaslokalen. Onze pubers loggen in en hup, de schooldag kan...

De telefoon van je puber is stuk, en wie gaat dat betalen?

Pubers zijn rommelig, vergeetachtig en slordig. Ook als het hun telefoon betreft. Maar als hun telefoon stuk gaat, wie betaalt dan de reparatiekosten?  "Dat is...

13 dingen die je echt een keer moet doen met je puberdochter

Het is natuurlijk niet altijd koek-en-ei, maar als ze bereid zijn zich te verlagen tot ons niveau, vinden we het stiekem heel gezellig om...

Mijn puber wil geen kus meer

De twaalfjarige dochter van Ralph besloot dat ze geen kus meer van hem wilde. Zelfs niet op de wang. En tja, wat doe je...

Deze jongen weegt meer dan 300 kilo en zingt prachtig

The 685 lb teenager op TLC lijkt met de moddervette teenager Justin in de hoofdrol een freakshow. Maar dan heb je hem nog niet...

Op je zestiende een tattoo laten zetten, dat kan dus gewoon in Nederland

In Nederland zijn de regels voor tattoos behoorlijk soepel. 16 en je wil een tattoo? Waarom niet? En niemand die die kinderen tegen zichzelf...

Dat eten en drinken van pubers, stopt dat ooit?

Als Martine thuiskomt, is het huis vaak veranderd in een enorme chaos. Vooral die lege frisdrankflessen zijn heel irritant. En de pubers zijn nog...

Op vakantie met pubers? Zorg dat je dit glas altijd bij je hebt!

Goed om straks in je koffer te hebben: het glas dat niet om kan vallen. Heel handig met die onhandige pubers van ons die...

Hoezo mag mijn dochter zelf beslissen of ze die HPV-vaccinatie wil?

Er lag een brief op de deurmat voor de destijds twaalfjarige dochter van Saskia. Afzender GGD.  Of ze zich wilde laten inenten tegen het...

Waarom is de verkoop van lachgaspatronen niet allang verboden?

Sjonge, eindelijk worden ze in Den Haag wakker. Het ongebreidelde gebruik van lachgas onder jonge pubers wil de minister aan banden leggen. Kan de...