Mijn puber mag voor het eerst stemmen!

De jongste puber van Saskia is 19. Volwassen dus. En stemgerechtigd. Haar stempas viel de afgelopen week op de deurmat.

Ik vond het wel een dingetje, dat er een stempas voor mijn puber op de deurmat lag. Een stempas! Voor mijn jongste! Die mag stemmen! Een week geleden bracht ik haar nog naar groep 1, gisteren haalde zij haar zwemdiploma, vandaag mag ze stemmen. Het is een cliché, de tijd gaat snel, ook als ze puber zijn, en daar word je bij elke mijlpaal aan herinnerd. En dit is zo’n mijlpaal.

Volwassen puber

Ik leg haar stempas pontificaal op tafel, want hé, momentje! De puber vindt het allemaal wat overdreven. Niet het stemmen, want dat vindt zij heel cool en vooral heel volwassen, maar dat ik daar dan weer zo’n ding van maak. Zij zegt er dan ook maar meteen bij dat ze  álleen gaat stemmen en haar licht hysterische moeder niet nodig heeft. Ook mag ik geen foto maken. En nee, ze gaat ook niet poseren met die stempas in haar handen.

Ik weet nog goed dat ik voor het eerst mocht stemmen, voor de Tweede Kamerverkiezingen van 1989. Ik was, net als mijn dochter, ook 19. Mijn moeder drukte me op het hart om zorgvuldig met mijn stemrecht om te gaan, omdat het bijzonder recht is. En dat zei ze zo gewichtig dat ik dagenlang de kranten doorspitte, allerlei politieke pamfletten las en de uitzending voor politieke partijen op de televisie keek, wat echt de saaiste televisie ever was. Maar ik wilde in dat stemhokje goed beslagen ten ijs komen dus las en keek ik me suf.

Kiezen is keuze maken

Grappig genoeg weet ik niet meer wat ik heb gestemd. Ik zal ongetwijfeld naar de stemkeuze van mijn ouders hebben gekeken, uit onderzoek blijkt dat jongeren dat namelijk doen. Ik weet nog wel heel goed dat ik mezelf toen pas echt volwassen voelde. Voor rijlessen had ik geen geld, dus dat ik mocht stemmen was voor mij het eerste bewijs dat ik volwassen was. Ik voelde me heel wat in dat hokje.

Ik vraag aan mijn dochter of ze een beetje een keus kan maken. Ze twijfelt, wil een goede keuze maken, maar ja, hoe doe je dat? We buigen ons over de partijen die aan de verkiezingen meedoen. Van een aantal heb ik nooit gehoord. Zij ook niet. Misschien dat stemwijzer haar wijzer maakt. En wellicht mij ook. En dat leidt grappig genoeg weer tot heel leuke gesprekken. Want wanneer heb je het met je puber over onderwijs, defensie of de Europese Unie? Of over het woonbeleid in je gemeente? Het is leuk om haar ideeën en standpunten te horen. En om door haar ogen ernaar te kijken. Wat is voor haar belangrijk? Hoe wil ze dat haar wereld er straks uitziet? Ik geniet van de volwassen gesprekken die ik ineens met haar heb.

Stiekem een foto maken

Zoals ik al zei: dat mijn kind mag stemmen vind ik een mijlpaal. Maar ik vind het ook heel leuk. Het is een nieuwe stap in haar leven. Zij mag meedenken, meebeslissen, meedoen. Of zoals ze zelf zegt: eíndelijk mag zij meebeslissen. Ze vond het namelijk wel tijd worden. Ik denk ik toch met haar mee ga en als het moet sluip ik stiekem achter haar aan. Ik wil gewoon van dit heugelijke moment een foto hebben.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

33 uitspraken die verwachtingen van pubers over de vakantie vrij precies weergeven

Natuurlijk willen je pubers mee op vakantie. Maar dan wel met frisse tegenzin. Wees daarom voorbereid: dit kun je te horen krijgen als je...

Aan je puber laten zien: zó doe je de was in de wasmand

Dat pubers niet uitblinken in luisteren is bekend. We kunnen iets 100 keer zeggen of vragen en dan nog kijken ze je aan met...

Een zomer lang met pubers onder je dak? Stel campingregels op!

De pubers van Saskia hebben vakantie. Zij moet daarentegen gewoon werken. Op haar werkkamer in huis. Terwijl er een heel leger pubers onder datzelfde...

Miljoenennota: Amalia krijgt volgend jaar een ton

Naar verluidt had Prinses Amalia afgelopen zomer een vakantiebaantje in een strandtent. En net als haar zusjes krijgt ze volgens haar ouders 'gewoon zakgeld'....

Songfestival voorpret: deze nummers waren ook echt geweldig!

Vandaag barst het Songfestivalgeweld weer los met de eerste voorronde. Wij herinneren ons nog goed: pyjamaatje, bakje chips en urenlang kijken. Want hoe heerlijk...

De zusjes Veenendaal gaan op vakantie

Als wij denken dat het lastig is om met een puber überhaupt te vertrekken naar je vakantiebestemming dan is deze video een heuse troost....

Extra setje schoolboeken: handig of verwennerij?

Voor kinderen van gescheiden ouders kan het een uitkomst zijn: een extra pakket schoolboeken. Maar ook voor notoire sloddervossen is het dé een oplossing....

37 dingen die je jezelf hoort zeggen tegen je pubers op vakantie

Blij dat je weer thuis bent, of moet je nog een paar weken met je kinderen op vakantie? Minimaal een van deze dingen heb...

‘Wat ik anders had moeten doen toen mijn puber op kamers ging’

Is die van jou bezig met het eindexamen? Tijd om vooruit te kijken en leer van het verhaal van Iris (56), die terugkijkt op...

Puberliefde in tijden van corona

De zestienjarige zoon van Anne was diep ongelukkig. Vanwege de crisis had hij zijn vriendin al twee weken niet gezien. Is liefde een reden...

Let op als je puber het nieuws van TikTok haalt

TikTok is al lang niet meer de app voor dansjes en liedjes. Ook het nieuws kan je puber erop vinden. Alleen is het wel...

Zomervakantiekamp: stuur je puber(s) gewoon lekker weg

In de vakantie je pubers wegsturen, dat is echt leuker dan het wellicht klinkt. Laat ze lekker een week ophoepelen zodat jij even geen...

Wat als je moeder zegt: ‘Wat doen al die doekjes onder je bed?’

In het televisieprogramma ‘Een Huis Vol’ worden gezinnen gevolgd die net ietsje groter zijn dan een gemiddeld gezin. Gezinnen waar natuurlijk ook pubers zijn....