Mijn puber mag voor het eerst stemmen!

De jongste puber van Saskia is 19. Volwassen dus. En stemgerechtigd. Haar stempas viel de afgelopen week op de deurmat.

Ik vond het wel een dingetje, dat er een stempas voor mijn puber op de deurmat lag. Een stempas! Voor mijn jongste! Die mag stemmen! Een week geleden bracht ik haar nog naar groep 1, gisteren haalde zij haar zwemdiploma, vandaag mag ze stemmen. Het is een cliché, de tijd gaat snel, ook als ze puber zijn, en daar word je bij elke mijlpaal aan herinnerd. En dit is zo’n mijlpaal.

Volwassen puber

Ik leg haar stempas pontificaal op tafel, want hé, momentje! De puber vindt het allemaal wat overdreven. Niet het stemmen, want dat vindt zij heel cool en vooral heel volwassen, maar dat ik daar dan weer zo’n ding van maak. Zij zegt er dan ook maar meteen bij dat ze  álleen gaat stemmen en haar licht hysterische moeder niet nodig heeft. Ook mag ik geen foto maken. En nee, ze gaat ook niet poseren met die stempas in haar handen.

Ik weet nog goed dat ik voor het eerst mocht stemmen, voor de Tweede Kamerverkiezingen van 1989. Ik was, net als mijn dochter, ook 19. Mijn moeder drukte me op het hart om zorgvuldig met mijn stemrecht om te gaan, omdat het bijzonder recht is. En dat zei ze zo gewichtig dat ik dagenlang de kranten doorspitte, allerlei politieke pamfletten las en de uitzending voor politieke partijen op de televisie keek, wat echt de saaiste televisie ever was. Maar ik wilde in dat stemhokje goed beslagen ten ijs komen dus las en keek ik me suf.

Kiezen is keuze maken

Grappig genoeg weet ik niet meer wat ik heb gestemd. Ik zal ongetwijfeld naar de stemkeuze van mijn ouders hebben gekeken, uit onderzoek blijkt dat jongeren dat namelijk doen. Ik weet nog wel heel goed dat ik mezelf toen pas echt volwassen voelde. Voor rijlessen had ik geen geld, dus dat ik mocht stemmen was voor mij het eerste bewijs dat ik volwassen was. Ik voelde me heel wat in dat hokje.

Ik vraag aan mijn dochter of ze een beetje een keus kan maken. Ze twijfelt, wil een goede keuze maken, maar ja, hoe doe je dat? We buigen ons over de partijen die aan de verkiezingen meedoen. Van een aantal heb ik nooit gehoord. Zij ook niet. Misschien dat stemwijzer haar wijzer maakt. En wellicht mij ook. En dat leidt grappig genoeg weer tot heel leuke gesprekken. Want wanneer heb je het met je puber over onderwijs, defensie of de Europese Unie? Of over het woonbeleid in je gemeente? Het is leuk om haar ideeën en standpunten te horen. En om door haar ogen ernaar te kijken. Wat is voor haar belangrijk? Hoe wil ze dat haar wereld er straks uitziet? Ik geniet van de volwassen gesprekken die ik ineens met haar heb.

Stiekem een foto maken

Zoals ik al zei: dat mijn kind mag stemmen vind ik een mijlpaal. Maar ik vind het ook heel leuk. Het is een nieuwe stap in haar leven. Zij mag meedenken, meebeslissen, meedoen. Of zoals ze zelf zegt: eíndelijk mag zij meebeslissen. Ze vond het namelijk wel tijd worden. Ik denk ik toch met haar mee ga en als het moet sluip ik stiekem achter haar aan. Ik wil gewoon van dit heugelijke moment een foto hebben.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

‘Wat ik anders had moeten doen toen mijn puber op kamers ging’

Is die van jou bezig met het eindexamen? Tijd om vooruit te kijken en leer van het verhaal van Iris (56), die terugkijkt op...

Hoezo zitten pubers een half uur, of langer!, op de wc?

Pubers hebben, als het op wc's aankomt, een  voorkeur voor alléén hun eigen wc. Want die 'zit' nu eenmaal het lekkerst. Op school naar...

Pubers krijgen een negatief zelfbeeld door de boodschap: zorg dat je mooi bent

De schoonheidsidealen die pubers online voorgeschoteld krijgen zorgen voor een negatief zelfbeeld. Vooral meisjes hebben hier last van. Die worden liever mooi of aantrekkelijk...

Leuk! Dokter Corrie is terug, op instagram.

Ken je 'seksdokter' Corrie nog?, het grappige typetje van Martine Sandifort? Ze is terug -weliswaar op instagram en Snapchat- en niet op televisie. Maar...

Als je puberdochter jou van een feestje ophaalt

Jan presenteerde een vertelavond in een café, zijn puberdochter had een schoolfeest om de hoek. Haar avond was eerder afgelopen en dus kwam ze...

Hoe Jeanette een mopperende huissloof van haar pubers is geworden

Als Jeanette thuiskomt, dan lijkt het of de hele hut is ontploft. Haar pubers laten alles slingeren en ruimen niks op. Het erge is,...

Deze vrouw vat op hilarische wijze 2020 samen

Comedian Robyn Schall laat zien hoe bizar dit jaar was. In alle opzichten. En dat je er maar beter een beetje om kunt lachen....

Pubers aan het praten krijgen, zo doe je dat!

Als het aankomt op praten, dan is de puber niet per se de meest spraakzame gesprekspartner. Saskia vond een manier om een écht gesprek...

39 vragen die je je puber gegarandeerd gaat stellen na de eerste schooldag na de lockdown

Martine's pubers zijn vandaag weer naar school gegaan. Als ze terugkomen, krijgen ze gegarandeerd dit vragenvuur. Wedden dat jij dit soort vragen ook gaat...

Handig voor puberjongens: lesje tactvol communiceren met vrouwen

Leuk hoor dat je altijd tegen je kinderen predikte dat eerlijkheid het langst duurt. Maar nu die kinderen pubers zijn en precies zeggen wat...

81 dingen die ik denk op de ochtend dat mijn ene puber weer naar school moet en de ander nog vrij is

Leuk hoor die meivakantie die scholen zelf mogen invullen. Bij Saskia thuis betekent het dat ze maar liefst drie weken lang tussen de vakantievierende...

40 aanwijzingen dat pubers niet zo goed tegen kou kunnen

Heerlijk dat kwik weer eens de nul aantikt. Onze pubers daarentegen komen deze dagen piepend en klagend door. Want zo leuk is kou niet....

Dochter klaagt moeder aan voor mishandeling na worsteling om telefoon

Poeh, je zou maar rechter zijn en deze moeder die aangeklaagd werd voor mishandeling van haar dochter voor het hekje krijgen. De veertienjarige dochter...