Mijn puber mag voor het eerst stemmen!

De oudste puber van Saskia is 19. Volwassen dus. En stemgerechtigd. Zijn stempas viel de afgelopen week op de deurmat.

Ik vond het wel een dingetje, dat er een stempas voor mijn puber op de deurmat lag. Een stempas! Voor mijn oudste! Die mag stemmen! Een week geleden bracht ik hem nog naar groep 1, gisteren haalde hij zijn zwemdiploma, vandaag mag hij stemmen. Het is een cliché, de tijd gaat snel, ook als ze puber zijn, en daar word je bij elke mijlpaal aan herinnerd. En dit is zo’n mijlpaal.

Ik leg zijn stempas pontificaal op tafel, want hé, momentje! De puber vindt het allemaal wat overdreven. Niet het stemmen, want dat vindt hij heel cool en vooral heel volwassen, maar dat ik daar dan weer zo’n ding van maak. Hij zegt er dan ook maar meteen bij dat hij 17 maart álleen gaat stemmen en hij zijn licht hysterische moeder niet nodig heeft. Ook mag ik geen foto maken. En nee, hij gaat ook niet poseren met die stempas in zijn handen.

Ik weet nog goed dat ik voor het eerst mocht stemmen, voor de Tweede Kamerverkiezingen van 1989. Ik was, net als mijn zoon, ook 19. Mijn moeder drukte me op het hart om zorgvuldig met mijn stemrecht om te gaan, omdat het bijzonder recht is. En dat zei ze zo gewichtig dat ik dagenlang de kranten doorspitte, allerlei politieke pamfletten las en de uitzending voor politieke partijen op de televisie keek, wat echt de saaiste televisie ever was. Maar ik wilde in dat stemhokje goed beslagen ten ijs komen dus las en keek ik me suf.

Grappig genoeg weet ik niet meer wat ik heb gestemd. Ik zal ongetwijfeld naar de stemkeuze van mijn ouders hebben gekeken, uit onderzoek blijkt dat jongeren dat namelijk doen. Ik weet nog wel heel goed dat ik mezelf toen pas echt volwassen voelde. Voor rijlessen had ik geen geld, dus dat ik mocht stemmen was voor mij het eerste bewijs dat ik volwassen was. Ik voelde me heel wat in dat hokje.

Ik vraag aan mijn zoon of hij een beetje zijn keus kan maken. Hij twijfelt, wil een goede keuze maken, maar ja, hoe doe je dat? We buigen ons over de partijen die aan de verkiezingen meedoen. Van een aantal heb ik niet eens gehoord.  Hij ook niet. Misschien dat stemwijzer hem wijzer maakt. En wellicht mij ook. En dat leidt grappig genoeg weer tot heel leuke gesprekken. Want wanneer heb je het met je puber over onderwijs, defensie of de Europese Unie? Of over het woonbeleid in je gemeente? Het is leuk om zijn ideeën en standpunten te horen. En om door zijn ogen ernaar te kijken. Wat is voor hem belangrijk? Hoe wil hij dat zijn wereld er straks uitziet? Ik geniet van de volwassen gesprekken die ik ineens met hem heb.

Zoals ik al zei: dat mijn kind mag stemmen vind ik een mijlpaal. Maar ik vind het ook heel leuk. Het is een nieuwe stap in zijn leven. Hij mag meedenken, meebeslissen, meedoen. Of zoals hij zelf zegt: eíndelijk mag hij meebeslissen. Hij vond het namelijk wel tijd worden. Ik denk dat ik 15 maart toch met hem mee ga en als het moet sluip ik stiekem achter hem aan. Ik wil gewoon van dit heugelijke moment een foto hebben.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

11 allerleukste WhatAppjes met jullie pubers!

We appen er maar wat graag op los met onze pubers. Omdat het de enige manier is om ze te bereiken. Maar ook omdat...

Grappig: Philip Geubels verheugt zich al op het eerste vriendje van zijn dochter (not!)

Even lachen. Philip Geubels' dochter is nog maar net uit de luiers, maar hij verheugt zich er nu al op dat ze zestien is...

15 redenen waarom alles gewoon was beter in de jaren 80

Ben jij in de jaren 80 opgegroeid? Dan verbaas je je vast over hoe het puberleven van nu. Want let’s face it, het was...

Herken jij jouw puberdochter in deze bucketlist?

Op buzzfeed.com vonden we deze bucketlist, opgesteld door een puber die het vervolgens vergat toen ze kleding had gepast in een kledingzaak. De lijst...

Bij een ander doen pubers wél normaal

Toen Anne haar puber ging ophalen van een logeerpartijtje nam de moeder des huizes haar even apart om te vertellen dat ze zo'n lieve...

Om je puber gek mee te maken: Despacito Chicken Version

We worden soms gek van die snoeiharde muziek van onze pubers, of het nu de nieuwste rap is, of iets met gierende gitaren. Om...

Kijk eens hoe rustig deze moeder blijft met een puber in quarantaine

Deze Annielizzz maakte een wel heel herkenbare video van haar met haar moeder. Die stoïcijns blijft onder de strapatsen van haar stuiterende puber. Die,...

Scholen waarschijnlijk (mondjesmaat) open. Wij slaken een zucht(je) van verlichting

Terwijl de lamlendigheid bij onze pubers zich verdiept, omdat het Krokusvakantie is, was er de afgelopen dagen ook al een beetje positief nieuws: we...

Meghan Markle leert de directeur van een groot concern even een lesje

We waren al onder de indruk van Meghan Markles strijd tegen ongelijke rechten, onderstaande video van Meghan als jong meisje heeft er helemaal voor...