Hoe pubers je zelfbeeld compleet om zeep kunnen helpen

Jeanette dacht dat ze een aardig beeld had van wie ze is. Nou, vergeet het maar. Haar pubers zien haar toch echt heel anders dan zij zichzelf. En helaas is het beeld dat zij van haar hebben is niet bepaald fraai of flatteus. Een paar voorbeelden:

‘Ga je zo naar je werk?’

Net als ik heb geconstateerd na een blik in de spiegel dat ik er wel leuk uitzie roept mijn dochter: ‘Leuke blouse mam, stoer. Maar je lijkt wel een beetje op een vent….’ Of ook zo´n fijne: ‘Ga je zo naar je werk? Serieus mam, die broek kan echt niet meer.’ En de ultieme genadeslag als ik juist mijn best heb gedaan een beetje met de mode mee te doen: ‘Sorry man, maar dat is kleding voor jonge meiden!’ Waarna ik het bekritiseerde item inderdaad een week later uit haar kast kan vissen.

Streakes, stories en mimes

En het is niet alleen mijn uiterlijk waar zij toch een beetje een andere kijk op hebben dan ikzelf. Zo dacht ik dat ik nog aardig op de hoogte was van allerlei ontwikkelingen op het gebied van social media. Maar dan hoor ik hen praten en snap ik er echt geen bal van. Ze hebben het over streakes, stories en mimes. Als ik mee probeer te praten, slaan ze hun ogen ter hemel en kijken naar me zoals ik vroeger naar mijn moeder keek als ze probeerde te hoelahoepen.

‘Heel crinch’

Maar ook mijn gedrag is blijkbaar anders dan gedacht. Zo probeerde ik mijn dochter een compliment te geven, maar dat was heel crinch. Wat dat is? Geen flauw idee. Ze lachte er een beetje smalend bij, dus blijkbaar is het niet supererg, eerder sneu. En een dag later noemde mijn zoon me een Normi. Wat dat is ben ik ook nog niet achter maar het is in ieder geval heel iets anders dan een Mime. En ik voel dat de Normi er qua coolheid wat bekaaid afsteekt ten opzichte van de Mime.

‘Super awkward’

En ik lach ook niet helemaal normaal maar heel raar en hard. Net als mijn dans- en zangskills die ook nog eens super awkward zijn. Als geheel ben ik een enorme bron van schaamte.

Beeld bijstellen

Ik vrees dat ik het beeld dat ik van mezelf had, nodig moet bijstellen. Want als ik mezelf door die puberogen bekijk, ben ik een Normi-achtige Crinch, die de ballen verstand heeft van social media, zich super awkward gedraagt en de ene dag rondloopt in veel te jeugdige en dan weer in hopeloos ouderwetse, mannelijke kleding. Dat ik de deur nog uit durf, is eigenlijk best bijzonder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Ook leuk:

23 dingen die je echt niet gaat missen van de basisschool

Als je puber naar de brugklas gaat is dat een afsluiting van een tijdperk. Daarna hoef je niet meer naar het schoolplein, luizenpluizen, of...

10 reden waarom pubers zonder ons niet zouden overgaan

De laatste loodjes voor dit schooljaar zijn in zicht. Zonder jou redden die pubers het natuurlijk helemaal niet. Als straks de eindstreep is gehaald,...

Op je zestiende een tattoo laten zetten, dat kan dus gewoon in Nederland

In Nederland zijn de regels voor tattoos behoorlijk soepel. 16 en je wil een tattoo? Waarom niet? En niemand die die kinderen tegen zichzelf...

Dit leerde ik van mijn pubers deze vakantie

Daar zat Saskia dan met haar pubers in Italië. En hoewel ze dacht best een potje goed vakantie te kunnen vieren lieten zij haar...

23 dingen waar je als puberouder van wakker ligt

Je pubers zijn niet thuis, want op stap, en jij ligt in bed. Naarmate de nacht vordert, maak je je steeds meer zorgen. Over...

De docu over het Fyre festival leert dat het leven meer is dan een tof Instagram-plaatje

Als jouw puber zich vergaapt aan de zonnige instagramplaatjes van influencers, laat hem/haar dan vooral de documentaire zien van het Fyre festival. Die begint...

Tien quotes waardoor je pubers beter gaat begrijpen

We zouden af en toe wel eens in het brein van onze pubers willen kijken, want wat denken ze? En waarom? Deze quotes helpen...

Waarom je niet moet wachten om je puber tegen meningokokken te vaccineren

In 2019 krijgen alle jongeren die dat jaar 14 jaar worden een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokken. In oktober van dit jaar krijgen pubers...

25 puberuitspraken waarop jíj kunt reageren met ‘Boeien’

Soms is een spiegel voorhouden ook heel effectief. Margriet probeerde dezelfde antwoorden te geven als haar pubers en versterkte het effect door tijdens het...

Waarom pubers net puppy’s zijn

Pubers zijn net jonge honden, wordt wel eens gezegd. Marlies (trotse hondenbezitter en moeder van twee pubers) kan dat alleen maar beamen. En wel...

Deze pubermoeder start een geweldige actie #doeswat

Pubers die alles laten slingeren en nooit opruimen, voor veel ouders is dit een herkenbaar en helaas terugkerend fenomeen. De hele dag zijn we...

59 dingen die ik denk als de pubers een avond alleen thuis zijn geweest

Het is natuurlijk heerlijk dat je de deur achter je dicht kunt trekken om zelf een avond uit te gaan. Die pubers redden zich...

15 heel opvallende kenmerken van de pubermens

De puber behoort tot de homo sapiens, maar is wel een special edition. Je zou het de homo sapuber kunnen noemen. Na een grondig...