Hoe pubers je zelfbeeld compleet om zeep kunnen helpen

Jeanette dacht dat ze een aardig beeld had van wie ze is. Nou, vergeet het maar. Haar pubers zien haar toch echt heel anders dan zij zichzelf. En helaas is het beeld dat zij van haar hebben is niet bepaald fraai of flatteus. Een paar voorbeelden:

‘Ga je zo naar je werk?’

Net als ik heb geconstateerd na een blik in de spiegel dat ik er wel leuk uitzie roept mijn dochter: ‘Leuke blouse mam, stoer. Maar je lijkt wel een beetje op een vent….’ Of ook zo´n fijne: ‘Ga je zo naar je werk? Serieus mam, die broek kan echt niet meer.’ En de ultieme genadeslag als ik juist mijn best heb gedaan een beetje met de mode mee te doen: ‘Sorry man, maar dat is kleding voor jonge meiden!’ Waarna ik het bekritiseerde item inderdaad een week later uit haar kast kan vissen.

Streakes, stories en mimes

En het is niet alleen mijn uiterlijk waar zij toch een beetje een andere kijk op hebben dan ikzelf. Zo dacht ik dat ik nog aardig op de hoogte was van allerlei ontwikkelingen op het gebied van social media. Maar dan hoor ik hen praten en snap ik er echt geen bal van. Ze hebben het over streakes, stories en mimes. Als ik mee probeer te praten, slaan ze hun ogen ter hemel en kijken naar me zoals ik vroeger naar mijn moeder keek als ze probeerde te hoelahoepen.

‘Heel crinch’

Maar ook mijn gedrag is blijkbaar anders dan gedacht. Zo probeerde ik mijn dochter een compliment te geven, maar dat was heel crinch. Wat dat is? Geen flauw idee. Ze lachte er een beetje smalend bij, dus blijkbaar is het niet supererg, eerder sneu. En een dag later noemde mijn zoon me een Normi. Wat dat is ben ik ook nog niet achter maar het is in ieder geval heel iets anders dan een Mime. En ik voel dat de Normi er qua coolheid wat bekaaid afsteekt ten opzichte van de Mime.

‘Super awkward’

En ik lach ook niet helemaal normaal maar heel raar en hard. Net als mijn dans- en zangskills die ook nog eens super awkward zijn. Als geheel ben ik een enorme bron van schaamte.

Beeld bijstellen

Ik vrees dat ik het beeld dat ik van mezelf had, nodig moet bijstellen. Want als ik mezelf door die puberogen bekijk, ben ik een Normi-achtige Crinch, die de ballen verstand heeft van social media, zich super awkward gedraagt en de ene dag rondloopt in veel te jeugdige en dan weer in hopeloos ouderwetse, mannelijke kleding. Dat ik de deur nog uit durf, is eigenlijk best bijzonder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

31 dingen die gaan gebeuren als kinderen pubers worden

Voor al die ouders met bijna pubers hebben we een handig lijst. Want dat er van alles gaat veranderen is wel duidelijk. En dan...

Theo en Thea leggen uit wat ongewenste intimiteiten zijn en onze pubers vinden het om te gillen

Theo en Thea, onze helden uit de jaren 90, kunnen eigenlijk niet  beter uitleggen wat ongewenste intimiteiten zijn. Een must see, in de week...

Waaat, twéé examens vandaag? Ik heb er eentje geleerd!

De weken van de schoolexamens (SE’s) zijn weer aangebroken. En dat zorgt her en der voor verrassingen. ‘Hè wat? Heb ik vandaag twéé SE’s?’...

19 redenen waarom iedereen deze herfsvakantie heel erg heeft verdiend

Lockdown of niet, de pubers hebben herfstvakantie of hebben hem nog voor de boeg. We zeggen het niet snel, maar deze keer hebben ze...

Wat als Pixar’s Inside Out over een puber zou gaan…

Wie Pixar's hitfilm Inside Out heeft gezien, weet dat die film gaat over het gevoelsleven van de 11-jarige Riley. De vijf basis-emoties, vreugde, verdriet, walging, angst,...

Zo leven onze puber-prinsessen

Altijd nieuwsgierig geweest naar hoe de koninklijke pubers Amalia Alexia en Ariane het doen? Koningshuisdeskundige Kysia Hekster van het Journaal lichtte onlangs een tipje...

Puber zorgt voor vier baby eekhoorns

De Engelse Dani zorgt voor vier baby eekhoorns. Toen ze de microfoon van haar camera naast een van die kleintjes zette, die aan het...

Kerstboodschap uit Engeland: werk is niet belangrijker dan je kind

Of we het nu willen of niet, deze dagen staan nu eenmaal in het teken van allerlei kerstvideo's, met bijbehorende kerstboodschappen. Sommige zijn over...

Goed om met je puber te kijken: de docu’s van Mensjesrechten

Ieder kind heeft recht op een gelukkig leven, dat staat in het Kinderrechtenverdrag. Maar de realiteit is anders. Er kan van alles gebeuren waardoor...