Hoe pubers je zelfbeeld compleet om zeep kunnen helpen

Jeanette dacht dat ze een aardig beeld had van wie ze is. Nou, vergeet het maar. Haar pubers zien haar toch echt heel anders dan zij zichzelf. En helaas is het beeld dat zij van haar hebben is niet bepaald fraai of flatteus. Een paar voorbeelden:

‘Ga je zo naar je werk?’

Net als ik heb geconstateerd na een blik in de spiegel dat ik er wel leuk uitzie roept mijn dochter: ‘Leuke blouse mam, stoer. Maar je lijkt wel een beetje op een vent….’ Of ook zo´n fijne: ‘Ga je zo naar je werk? Serieus mam, die broek kan echt niet meer.’ En de ultieme genadeslag als ik juist mijn best heb gedaan een beetje met de mode mee te doen: ‘Sorry man, maar dat is kleding voor jonge meiden!’ Waarna ik het bekritiseerde item inderdaad een week later uit haar kast kan vissen.

Streakes, stories en mimes

En het is niet alleen mijn uiterlijk waar zij toch een beetje een andere kijk op hebben dan ikzelf. Zo dacht ik dat ik nog aardig op de hoogte was van allerlei ontwikkelingen op het gebied van social media. Maar dan hoor ik hen praten en snap ik er echt geen bal van. Ze hebben het over streakes, stories en mimes. Als ik mee probeer te praten, slaan ze hun ogen ter hemel en kijken naar me zoals ik vroeger naar mijn moeder keek als ze probeerde te hoelahoepen.

‘Heel crinch’

Maar ook mijn gedrag is blijkbaar anders dan gedacht. Zo probeerde ik mijn dochter een compliment te geven, maar dat was heel crinch. Wat dat is? Geen flauw idee. Ze lachte er een beetje smalend bij, dus blijkbaar is het niet supererg, eerder sneu. En een dag later noemde mijn zoon me een Normi. Wat dat is ben ik ook nog niet achter maar het is in ieder geval heel iets anders dan een Mime. En ik voel dat de Normi er qua coolheid wat bekaaid afsteekt ten opzichte van de Mime.

‘Super awkward’

En ik lach ook niet helemaal normaal maar heel raar en hard. Net als mijn dans- en zangskills die ook nog eens super awkward zijn. Als geheel ben ik een enorme bron van schaamte.

Beeld bijstellen

Ik vrees dat ik het beeld dat ik van mezelf had, nodig moet bijstellen. Want als ik mezelf door die puberogen bekijk, ben ik een Normi-achtige Crinch, die de ballen verstand heeft van social media, zich super awkward gedraagt en de ene dag rondloopt in veel te jeugdige en dan weer in hopeloos ouderwetse, mannelijke kleding. Dat ik de deur nog uit durf, is eigenlijk best bijzonder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

41 dingen die je van je puber absoluut niet mag doen op een open dag

In de zoektocht naar een middelbare school of vervolgopleiding voor je puber ontkom je er bijna niet aan: de open dagen. Hartstikke leuk natuurlijk...

Online naakt? Mijn puber doet zoiets niet!

Francien Regelink was 16 toen een jongen waar ze verliefd op was een foto van haar borsten met de hele school deelde. De term...

Met pubers in huis is het vaak net een ‘all inclusive’ resort voor ondankbare gasten

Het is bij Jeanette net een inloop-pak-wat-je-wil-en-laat-je-zooi-lekker-liggen-etablissement. Een soort all inclusive accommodatie voor permanente bewoning. Die pubers hebben het maar makkelijk, zo'n verblijf dat...

Het voelt als gisteren, maar het is toch echt 30 jaar geleden dat Dirty Dancing uitkwam

In de categorie: 'Is dat zó lang geleden, ik weet nog dat hij in de bios draaide'. Over drie weken, op 13 november, is...

Waarom strafwerk geven echt idioot is

Steeds vaker hoort Martine dat kinderen weer strafwerk krijgen. Ze vraagt zich echt serieus af waarom kinderen de vingers blauw moeten pennen als ze...

13 onvergetelijke platenhoezen uit de jaren ’80

Een LP kopen was in de jaren 80 best een DING. Om te beginnen moest je er toch een tijdje voor sparen, want LP's...

Zit jouw puber op TikTok? Let dan op grooming!

TikTok, de app waar je korte muziekvideo's kunt maken en delen, is razend populair onder jongeren. Hulporganisaties waarschuwen echter voor grooming: oudere mannen die...

Laat zien aan je pubers: Corona is geen grap

De Volkskrant had vanmorgen een reportage over kinderen en pubers op trapveldjes die ondanks de voorschriften voor social distancing toch blijven voetballen en rondhangen....

Grappig: als je je dochter moet uitleggen hoe je een relatie krijgt (en het zelf ook eigenlijk niet weet)

Isabelle's dertienjarige dochter wil graag verkering. Dus ze vraagt aan haar moeder hoe dat moet, verkering krijgen. Maar dat was nog voor Google en...

28 dingen die jij nooit zou gaan zeggen tegen je puber en toch zegt

Jij ging het helemaal anders doen toch? Je werd niet zoals jouw ouders. Dat had je je stellig voorgenomen. Juist. Ergens is er iets...

Jongen mag niet meedoen met eindmusical, ouders stappen naar rechter

Ouders van een 12-jarige scholier hebben de basisschool van hun zoon voor de rechter gedaagd. Reden: de jongen mocht niet meedoen aan de afscheidsmusical....

De vader van deze jongen verongelukte op 9/11. Hij zat toen nog in de buik van zijn moeder.

Je weet vast nog wel waar jij was, toen op 9/11 2001 de vliegtuigen in het WTC in New York en het Pentagon in...

Zo merk je dat je puber echt verliefd is

Voor Mariekes huis hangen regelmatig puistenkoppen. Haar dochter vond die jongens maar 'saai'. Maar nu is het er met een knul toch echt 'aan'...