Je pubers alleen een nacht thuis. Kwestie van vertrouwen, toch?

Jij een weekendje weg, je pubers alleen een nacht thuis. Vanaf welke leeftijd doe je dat? Martine liet met een gerust hart haar kinderen van 14 en 16 jaar alleen een nacht thuis. Maar dat liep niet geheel volgens plan.

Mijn veertienjarige dochter geeft niet zo heel veel om kleren, je kunt haar een beetje blij maken met een bioscoopkaartje en pizza. Maar je kunt haar niet blijer maken dan met aankondigen we een nacht niet thuis slapen. Het treft dat we dit jaar een vaste plek hebben gehuurd op een camping met een -in de ogen van mijn pubers- ondraaglijke sufheid.
Dus als wij daar vertoeven, blijven zij -dat moet gezegd- zij en haar zestienjarige broer alleen thuis achter, met de verantwoording over de poes en dat de deur in het nachtslot gaat.

Regels voor alleen thuisblijven

We hebben over die operatie een paar regels opgesteld.
1. Er mogen vriendinnen blijven logeren, mits hun ouders op de hoogte zijn.
2. De veertienjarige mag niet alleen thuisblijven.
3. We regelen wat te eten, maar afhalen moeten ze toch echt zelf betalen.
4. Als we thuiskomen, willen we dat het geen rommel is.
5. We vertrouwen jullie, misbruik het niet.

Dat ging een paar weekenden hartstikke goed. Nu ja, de lege pizzadozen lagen de eerste keer nog op het aanrecht, en de poes was verdacht blij dat we thuis waren.
En we hadden natuurlijk gerekend buiten de puberale vindingrijkheid. Bijvoorbeeld op het moment dat wij in dat fijne restaurant aan de dis zaten, en het eerste ongeruste telefoontje kregen van die moeder die het eigenlijk helemaal geen goed idee vond dat haar dochter bij ons alleen thuis zou zijn.
Of op het moment dat mijn zoon, die erg is gehecht aan zijn nachtrust, erkende het huis te zijn uitgevlucht naar een vriend, toen mijn dochter bij wijze van slaapfeestje de hele woonkamer had vol gelegd met matrassen. Want dat was zo gezellig.

Drankkast

Of het moment dat we niet zeker wisten, maar ons wel afvroegen of de flessen Stoli, Gordon’s en Baccardi voller niet waren toen we voor het laatst voor onszelf een drankje mixten.
Mmm, waren we dan toch te goed van vertrouwen geweest? Te makkelijk? Waren ze toch nog te jong om de verantwoordelijkheid voor huis en haard te nemen? Aan de andere kant: dit was natuurlijk peanuts vergeleken bij de home alone-parties die ik ken uit de verhalen van vriendinnen, met in de hoofdrol seksende stelletjes in het echtelijke bed, een geplunderde drankkast en peuken van joints in de tuin. Aan de andere kant was dit toch wel het misbruiken van vertrouwen.
Maar moesten wij dan in het vervolg naar de camping met twee mokkende pubers? Of moesten onze pubers thuisblijven met twee mokkende ouders?
We besloten tot het voordeel van de twijfel. Waarbij we onze twijfels uitten over de drankflessen. En dat we pas weggingen als we precies wisten wie we over de vloer hadden en of ouders dat goed vonden.
O ja, en de drankflessen gaan in een kast met een slot.

***
Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons nieuwe boek over leven en overleven met pubers.

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

26 dingen die ouders echt niet snappen van pubermeisjes

Ouders met puberdochters zitten soms met de handen in het haar. Want...
Lees verder