Een puber thuis? Je kunt net zo goed een kamerplant nemen

We vergelijken pubers regelmatig met kamerplanten:  je hebt ze in de kamer staan, maar ze doen niet zo heel veel. Tegen ze praten lijkt geen zin te hebben, want ze zeggen bijna nooit iets terug. Maar van jouw aanwezigheid gaan ze wel groeien, weliswaar met de juiste handleiding. Voor iedere soort plant (lees: puber) hebben we daarom een handleiding gemaakt.

Gatenplant (monstera deliciosa)
Vergeet sleutels, passen, tassen en waar hij zijn fiets heeft neergezet. Heeft dus net zoveel gaten in zijn geheugen als de gatenplant. Gek genoeg heeft hij/zij wel altijd zijn telefoon bij zich.

Verzorging: hij kan er niets aan doen, dus help hem af en toe onthouden.

Cactus
Zet te pas en te onpas – zeker op momenten dat je er niet op verdacht bent – zijn stekels op. Grootste kans dat deze puber prikkelbaar wordt, is op het moment dat hij/zij uit bed moet komen. Heel af en toe staat de cactus in bloei, dat is geweldig om naar te kijken.

Verzorging: De cactus heeft niet veel water nodig en praat er niet te veel tegen.

Hangplant
Op de bank, in bed, op straat. Hangen is dé grootste hobby van deze puber en heeft dus veel kenmerken van de hangplant. De hangplant laat ook alles naar beneden groeien, en in die zin lijkt hij ook op de puber, die natuurlijk zijn slierten van ledematen ook altijd lekker laat hangen, net als zijn hoofd.

Verzorging: de hangplant moet je af en toe een beetje beperken in het hangen, door hem af en toe ook in actie te laten komen.

Orchidee
Delicaat plantje, dat erg gevoelig is voor tocht en kou. Is snel van haar of zijn à propos, bijvoorbeeld als er op het gebied van uiterlijk iets niet helemaal is zoals het zou moeten zijn. Ziet er wel altijd tiptop uit, maar heeft voor een plant wel erg veel diva-neigingen.

Verzorging: dit plantje staat graag te shinen voor het raam, verder veel aandacht en water geven. Orchideeën gaan snel verleppen als het klimaat niet optimaal is, dus zorg altijd voor een goede kamertemperatuur.

Klimop
Het liefste zou je de klimop buiten laten groeien, want hij woekert namelijk nogal. En waar je hem afknipt, groeit hij ergens anders weer verder. Deze puber is gewoon echt overal. En als hij er niet is, dan vind je overal wel zijn resten in de vorm van rondslingerende kleren of etensverpakkingen.

Verzorging: een klimop moet zeer in toom worden gehouden. Af en toe goed afkappen en je hebt er een prima, onderhoudsarme plant aan.


Vetplant

Kan toe met weinig, als het maar vet bevat. In een puber-vetplantje gaat natuurlijk heel veel vet, in de vorm van chips, koek en chocolade. Je kunt dat allemaal wel verbannen uit je huis, maar wat moet jij als ouder-vetplant dan snoepen? Bovendien haalt de puber vetplant-zijn fixes bij de supermarkt.

Verzorging: heeft weinig onderhoud nodig, als er maar genoeg voedsel ingaat.

***

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Een klassieker over vaders en tienerdochters (maar nog steeds zó waar)

Deze sketch van Wim Sonneveld (allang overleden) over een vader die terugkijkt...
Lees verder