Straks checken we onze pubers nog kapot

Still uit de aflevering Zon, Maan, Raket

Oei, oei, dat was wel een onheilspellende boodschap in de krant deze week. Met Magister en WhatsApp lopen het risico onze kinderen kapot te checken. Gelukkig had Juf Ank van de week nog een wijze raad voor ons, die Martine graag ter harte nam.

“Als je wilt dat je kind omhoog klimt, dan moet je er niet bovenop gaan zitten. Het zijn wijze woorden van Juf Ank, uit De Luizenmoeder. Ze gelden niet alleen voor de ouders van groep 3, wij puberouders kunnen er ook wat van.
Nou was er vorige week natuurlijk al die discussie over het wel of niet meegluren op Magister. Daarmee alleen ontnemen wij onze kinderen niet alleen de kans zelf eens een onvoldoende te halen, of aan te klooien. We ontnemen ze ook nog eens het genoegen om goed nieuws te vertellen aan hun ouders, zou beklaagde de 17-jarige Isbelle zich laatst in Trouw.
Maar er zijn nog talloze andere manieren om te helicopterouderen, kwamen we laatst achter. In De Telegraaf van de week las ik een tijdje geleden over van deze vorm van ouderschap. Bijvoorbeeld die moeder van die al studerende dochter die pas gaat slapen als haar dochter een sms stuurt als ze goed is aangekomen op haar logeeradres.
Ik ken ook ouders die hun kind volgen via de locatievoorziening van WhatsApp, zodat ze niet kunnen verdwalen in de stad. Dus die ouders weten ook precies waar hun kind uithangt. Of ze brengen hun kind altijd en overal naartoe, zijn altijd bij sportwedstrijden én trainingen, om vervolgens hun commentaar te geven op de werkwijze van de trainer. En no way dat hun dochters na de training alleen naar huis mogen fietsen.
Het wordt je ook zo makkelijk gemaakt om je kind altijd en overal te monitoren. In Magister kijken doe ik niet meer, maar ik vind dat ik een ongezonde belangstelling heb ontwikkeld voor de bankrekening van mijn zoon. Gisteren was er 44 euro afgeschreven bij de Media Markt. Natuurlijk ging ik vragen waarvoor het was (een tegoed voor de PlayStation), maar op het moment dat ik het vroeg voelde het als controleren. Hij deed er een beetje schutterig over, alsof hij verwachtte dat ik hem de les zou lezen over zijn uitgaven. Wat ik niet echt van plan was, maar het leed was al geschied.
De Telegraaf zou De Telegraaf niet zijn als we niet bang zouden worden gemaakt voor dit soort meekijkpraktijken van ouders. Steeds je kind in de gaten houden zou de ontwikkeling van de autonomie verstoren. “Kinderen die grootgebracht zijn door zogenoemde helikopterouders, blijven hun ouders ook als ze meerderjarig zijn om raad en antwoorden vragen. Ze hebben nooit geleerd om zelf problemen op te lossen. Bovendien zijn die kinderen vatbaarder voor depressies.”
Daar ben ik het roerend mee eens. Gun je kind niet alleen de lol van het vertellen dat hij een goed cijfer heeft, maar ook van gewoon af en toe even ‘kwijt’ zijn. Of geld uitgeven aan onzinnige dingen, verdwalen in de stad of gewoon een one night stand hebben met een heel foute maar toch heel lekkere gast. Zonder dat je je moeder moet sms’en.
Want ik snap wel dat je af en toe ongerust bent of het niet eens bent met wat je kind uitvreet. Maar laat hem of haar. En verder is het wat Juf Ank zegt.

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Wees een beetje mild voor je puber, hij kan er niks aan doen

Hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie Eveline Crone heeft zelf nooit echt gepuberd, maar de...
Lees verder