Met apps als Magister, Life360, Google Family Link en Bark kunnen ouders hun kind in de gaten houden. Maar lopen we dan niet het risico om onze pubers kapot te checken?
‘Als je wilt dat je kind omhoog klimt, dan moet je er niet bovenop gaan zitten.’ Het zijn de wijze woorden van Juf Ank. Weet je nog, die juf uit groep 3 in de serie, en film, De Luizenmoeder. Deze woorden gelden echter niet alleen voor de ouders van groep 3, ook puberouders kunnen er wat van. Er zijn tal van apps om je kind in de gaten houden en waar ouder gretig gebruik van maken. Zo weten ze waar hun kinderen uithangen, wat ze (online) aan het doen zijn en hoe lang ze op social media rondhangen. Ook kunnen ze meekijken op hun bankrekening (totdat ze 18 zijn) en zien ze op hun ov-kaart waar ze met welke bus, tram, metro of train naartoe zijn gegaan. Handig? Of schijnveiligheid?
Zouden wij gecontroleerd willen worden?
Neem Magister of Somtoday, leerlingvolgsystemen waar we kunnen meegluren op Magister. Huiswerk niet gemaakt, boeken vergeten of een onvoldoende halen? Als ouder ben je met één ‘bliep’ meteen op de hoogte, nog voordat je kind thuis is gekomen. Daarmee ontneem je je kind niet alleen de kans om een onvoldoende om te turnen tot een voldoende (gewoon de volgende keer wel leren en een dikke voldoende halen), of maar wat aan te klooien op school. Zonder dat ze meteen gedoe krijgen thuis. Weet je nog hoe fijn het was als je vroeger dingen een beetje stiekem kon doen?
Pubers monitoren
Het wordt ouders tegenwoordig heel makkelijk gemaakt om hun kind altijd en overal te monitoren. In Magister kijken doe ik niet meer. Ik heb daarentegen wel een ongezonde belangstelling ontwikkeld voor de bankrekening van mijn zoon. Gisteren was er 44 euro afgeschreven bij de MediaMarkt. Natuurlijk ging ik vragen waarvoor het was (een tegoed voor de PlayStation), maar op het moment dat ik het vroeg voelde het als controleren. Hij deed er een beetje schutterig over, alsof hij verwachtte dat ik hem de les zou lezen over zijn uitgaven. Wat ik niet echt van plan was, maar het leed was al geschied.
Hoewel het ongetwijfeld goed is bedoeld, we hebben allemaal het beste voor met onze pubers, is dat continue meekijken en checken niet goed voor de ontwikkeling van kinderen. Uit onderzoek van de Amerikaanse West Virginia Universiteit blijkt dat het steeds je kind in de gaten houden de ontwikkeling van de autonomie verstoort. Kinderen die grootgebracht zijn door zogenoemde helikopterouders, dus ouders die maar boven hun kinderen blijven hangen, blijven hun ouders ook als ze meerderjarig zijn om raad en antwoorden vragen. Ze hebben nooit geleerd om zelf problemen op te lossen.
Gewoon lekker laten gaan
Daar ben ik het roerend mee eens. Gun je kind niet alleen de lol van het vertellen dat hij een goed cijfer heeft, maar ook van gewoon af en toe even ‘kwijt’ zijn. Of geld uitgeven aan onzinnige dingen en verdwalen in de stad, zonder dat je je ouders de hele tijd moet appen. En ik snap dat je af en toe ongerust bent, of het niet eens bent met wat je kind uitvreet, maar het is ook goed om je puber gewoon even lekker te laten gaan.