Comazuipen, drugs gebruiken, de laatste trein naar huis missen. Het is oliedom, maar toch moet je dankbaar zijn dat je kind zich in dat soort gevallen uit de nesten weet te werken. En dan moet je eigenlijk heel blij zijn met dat nachtelijke telefoontje met de vraag of je hem kan komen ophalen.
Pubers kunnen heel domme dingen doen. Zeker als ze met hun vrienden zijn en er een camera in de buurt is. Denk aan al die rare challenges op social media, maar ook aan té veel zuipen, blowen of pillen slikken. Vaak doen pubers mee, omdat er op dat moment geen andere keuzes voorhanden zijn. Denken ze. Spreek deze tips eens door met je puber, want vaak is het toch mogelijk om iets anders te doen dat alleen dat hele domme.
Spreek scenario’s door die mogelijk riscovol zijn. Denk aan het missen van de trein, vrienden die zich een coma zuipen of de beste vriendin wil niet mee naar huis omdat ze met een jongen ‘mee’ is. Vraag je kind wat hij zou doen in zo’n geval en stel je beschikbaar om je kind op te halen of geef geld mee voor een taxi.
Praat met je kind over de verwachtingen die hij heeft van een feestje of een festival waar hij heen gaat. Vraag bijvoorbeeld of hij weet of er alcohol gedronken gaat worden en of er kinderen zullen zijn die drugs gebruiken. Bespreek -zonder er een oordeel over te vellen- of hij van plan is daaraan mee te doen. Dan gebeurt het in ieder geval niet meer stiekem en is de verleiding minder groot om het toch te gaan doen.
Tieners kunnen vaak de gevolgen van hun acties niet overzien. Als ze er bijvoorbeeld aan twijfelen of het een goed idee is om bij een dronken gast in de auto te stappen, laat ze zich afvragen of hun vader of moeder dit een goed idee zouden vinden.
Help je kind bedenken wat te doen bij een incident. Help hem zo’n incident te herkennen en weg te lopen van situaties als een vechtpartij of een jongen die ‘meer’ wil. Zeggen dat je naar de WC moet, kan bijvoorbeeld helpen. Je kind kan daar dan sms’en of bellen voor hulp.
Help je kind eraan te herinneren altijd om hulp te vragen. Zorg ervoor dat hij niet alleen jouw nummer in zijn telefoon heeft staan, maar dat hij ook gerust zijn broer of zus, oom of tante of grootouders kan bellen. Leer je kind ook hulp te vragen aan vreemden: de toevallige voorbijganger of die ene persoon in de trein die er normaal uitziet.
Beschuldig je kind niet als hij een foute beslissing heeft genomen. Pubers maken soms domme keuzes. Gebruik deze ervaringen om te praten over waarom en waar het fout ging. Dit kan je kind helpen betere keuzes in de toekomst te maken.
Bron: Daily Mail