‘Mijn lieve dochter (15): ladderzat’

Het is een nachtmerrie, en toch gebeurt het talloze ouders. Je moet je kind ophalen van een feestje, omdat zij of hij te veel gedronken heeft. De vijftienjarige dochter van Kim belandde zelfs in het ziekenhuis.

Mijn dochter van 15 is naar een feestje van een klasgenoot als de telefoon gaat. Ik zie haar naam op de display maar hoor een mannenstem. Mijn hart staat stil. De man vraagt of ik de moeder ben van Roos. ‘Eh, ja…’ ‘Uw dochter is hier en ze is heel erg dronken.’ ‘Mijn dochter, dronken? Weet u zeker dat het mijn dochter is?‘ ‘Ja dat weet ik zeker, ik denk dat het goed is dat u komt, er is ook een ambulance gebeld.’

Mijn man en ik springen in de auto en rijden naar het adres van het feestje. Ik duik meteen de ambulance in en daar ligt ze, laveloos. Twee ambulancemedewerkers zijn met haar bezig. Roos blijft lief, mompelt op alles: ‘Ja doe maar, is goed.’ Maar ze is echt heel erg ver heen. Ze heeft roze shotjes op, maar ze weten niet hoeveel. Ze moet mee naar het ziekenhuis.

Ze heeft in haar broek geplast en is helemaal koud. Haar kleding is vies, zo te zien heeft ze buiten op de grond gelegen. Ik ga met haar mee in de ambulance, mijn man blijft bij haar vriendinnen, die zijn behoorlijk overstuur en ook niet helemaal nuchter.

Op de spoedeisende hulp, helpen ze haar verder. Roos krijgt er niets van mee. Als ze haar bloed willen prikken om te kijken wat ze heeft binnengekregen, trekt ze steeds haar hand weg. Zodra ze probeert te bewegen, moet ze spugen. Ik heb het gevoel dat ik in een slechte film ben beland. Het doet me pijn om haar zo te zien. Ik wist niet eens dat ze alcohol dronk en nu ligt ze hier.

De arts en de verpleegkundigen zorgen goed voor haar en ook voor mij. Zij krijgt een infuus met vocht, ik een bak koffie. We kleden haar samen uit, ze krijgt een jasje van het ziekenhuis en een luier om. Ik denk, een luier, dat gaat mijn lieve diva niet leuk vinden! Maar ja, eigen schuld.

Om drie uur ‘s nachts ligt ze in een schoon bed op de kinderafdeling. Voor mij wordt een bedje naast haar opgemaakt. Iedere twee uur komt er een verpleegkundige die haar probeert wakker te maken. ‘Roos, weet je waar je bent? En weet je wie dit is?’ Met een lodderig hoofd en een lieve grijns zegt ze: ‘Mijn moeder!’ Maar ze is er nog niet echt bij is. Tot 7.00 uur. Dan komt ze echt bij. Als de arts vertelt waarom ze in het ziekenhuis ligt, worden haar ogen groot, ze moet huilen en schaamt zich te pletter.

Omdat ze aan een monitor ligt, hoor ik hoe haar hartslag als een debiel omhoog gaat. Piep, piep, piep, dikke stress! Ze wil meteen god en de hele wereld bellen. Maar ik heb de hele nacht naast haar bed gezeten, ik wil eerst even met haar praten. Weten wat er is gebeurd, horen hoe het zo ver heeft kunnen komen. Maar praten is moeilijk, ze is zo in paniek. Uiteindelijk geef ik haar haar telefoon.

Ik hoor haar bellen: ‘Sorry dat ik je feestje heb verpest Patrick.’ En ‘Sorry, sorry’ tegen al haar vriendinnen. Als ze iedereen heeft gehad, kijkt ze me berouwvol aan, met tranen in haar ogen. ‘Sorry mam!’ Om niet snel daarna te vervolgen: ‘Maar mam, iedereen drinkt! En je wordt toch niet boos op de ouders van Patrick of op mijn vriendinnen?’
Zucht! Ik weet helemaal niet wat ik voel. Ik voel me niet boos, meer verdoofd en blij dat ze weer bij kennis is. Er had wel ik weet niet wat kunnen gebeuren.

Ik ben doodop en wil naar huis. Het laatste woord is er nog niet over gezegd, maar niet nu, niet hier. Als we wachten op de arts die moet beoordelen of ze naar huis mag zeg ze: ‘Ik voel me zielig, maar wel eigen schuld zielig…’ Ik kan het niet helpen maar moet grinniken, ach we komen er wel…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Pubers die een tussenjaar willen, zorg dat je een plan hebt!

Voor de puber die het even niet weet, lijkt een tussenjaar ideaal. Maar hoe voorkom je dat je puber na het halen van zijn...

Waarom je als puberouder de ideale werknemer bent

Zuchten je collega's dat ze het zo zwaar en druk hebben? Dan moeten ze een keer een dagje bij jou thuis komen. Want pubers...

7 diagrammen die duidelijk weergeven hoe pubers denken en doen

Het is af en toe best puzzelen op waarom pubers doen wat ze doen. Wij snappen ze dan ook niet altijd. Gelukkig bieden onderstaande...

Om nostalgisch van te worden, die eerste vakantie zonder ouders

Nu de pubers van Saskia het allerliefst alleen op pad gaan, maar daar toch echt nog iets te jong voor zijn, schieten de flashbacks...

Pubers eten jaarlijks hun lichaamsgewicht aan suiker

Nederlandse kinderen zijn koplopers als het op ongezond eten aankomt.  Ze eten meer suiker en minder groente en fruit dan hun Europese leeftijdsgenoten. Met...

In Spanje komt je puber in zijn natuurlijke ritme

Als je ze 's ochtends toch niet hun bed kunt uitbranden, is Spanje het ideale vakantieland voor pubers vindt Martine. Die camping aan de...

Op zich niks mis met sexting, maar met de gevolgen wel

Sexting, het sturen van sexy foto's naar elkaar is een populaire hobby van pubers. Een op de acht kinderen maakt weleens van zichzelf en stuurt...

Waarom het prima is als je kind het heel erg druk heeft

De 11-jarige dochter van Martine heeft met allerlei clubjes en school een moordend schema. Wordt ze niet teveel gepusht? Ze maakt zich zorgen, ligt...

Uitgekeken? Hier wat Netflix-inspiratie voor jou en je pubers

Netflixtips voor pubers en hun ouders. Niks ontspant dezer dagen meer dan een lekker potje Neflixen. De lijst met fijne Netflix-series voor en over...

20 signalen dat pubers eigenlijk superhelden zijn

Superhelden staan bekend om hun ongekende kracht, slimheid, snelheid of andersoortige superpower die ze hebben. Maar vlak pubers niet uit, want die hebben ook...

Deze vragen stellen pubers om jou de deur uit te bonjouren

Martine's zoon wilde ineens wel heel graag weten waar zijn moeder naartoe ging. Maar onderwierp haar ook aan een kruisverhoor over het exacte tijdstip...

Leraren die staken, gelijk hebben ze!

Mijn pubers zijn vandaag en morgen vrij. Op hun beide scholen wordt gestaakt. En ik geef al die leraren groot gelijk. Niet omdat ik...

Het huishouden van cabaretière Ellen Dikker: GAMEN

Puberzonen en hun spelcomputer, het lijkt wel alsof ze aan elkaar vastzitten. Zo ook de zoon van Ellen. Die wil gamen. En hoort en...