Fuck-it-list voor puberouders

Jeanette krijg nog eens een hernia van het in allerlei bochten wringen om het iedereen naar de zin te maken. Ze is er klaar mee. Tijd voor het maken van het zusje van de bucketlist, de fuck-it-list. Daarom stopt ze vandaag nog met de volgende dingen. Fuck it!

Fuck-it-list voor puberouders

Stop vandaag nog met:

1. Je schuldig voelen omdat je niet 24 uur per dag, 7 dagen per week in de perfecte opvoedingsstand staat.
Ik weet inmiddels dat stress en schuldgevoel mijn opvoedvaardigheden al helemaal niet ten goede komen.

2. Me iets aan te trekken van wat mijn pubers van mij vinden.

Te ouderwets en niet hip genoeg? Boeien! Ouderwets is het nieuwe cool, of gaaf, of keun. Als je niet weet wat dat laatste betekent, ben je simpelweg te jong om iets van me te vinden.

3. Rekening houden met gemiezemuis over het eten.

Wat de één lekker vindt, vindt de ander niets en andersom. Onbegonnen werk; ik kan maar beter zorgen dat ik het zelf lekker vind. Dan eten ze maar niet of ze koken zelf wat, dikke prima! Ze zullen echt niet verhongeren.

4. De troep achter hun kont opruimen.

Ik pak voortaan een grote schep en een vuilniszak en schuif het zo hun kamer in en doe de deur dicht. Dat zal wonderen doen voor mijn interieur én mijn humeur.

5. De wandelende gezinsagenda zijn met herinneringsfunctie.
‘Vergeet je de ortho niet?’, ‘Neem je dat formulier mee naar school?’, ‘Denk je aan je voetbaltraining vanavond?’ Ik heb meer dan genoeg aan mijn eigen agenda. Dat vind ik al een hele klus. Vanaf vandaag zoeken ze het zelf maar uit.

6. Je iets aantrekken van zogenaamd perfecte ouders.

Die irritante betweters die op mijn dagelijkse worstelingen reageren met zinnen als: ‘Het is gewoon een kwestie van goed opvoeden’ of ‘Dat herken ik totaal niet, mijn kinderen zijn ….. (vul maar iets geweldigs in)’. Superfijn voor hen, maar perfectie is voor mij niet weggelegd. Niet alleen in de opvoeding maar ook op andere vlakken in mijn leven niet trouwens. Niet erg, ik hou ook helemaal niet van perfectie.

7. Je laten verleiden tot discussies met mijn pubers die nergens heengaan.

Ik trap niet mee in de zogenaamde ‘maar waarom’ valkuil. Die is namelijk oneindig diep. Van nu af aan is nee gewoon nee. Als ik me toch niet kan bedwingen en dreig erin te tuinen, stap ik de deur uit en ga wat voor mezelf doen. Goed voor de score op mijn stappenteller en voor mijn humeur.

8. Je verontschuldigen voor de troep in huis.
Ik volsta vanaf nu met het wijzen naar die twee rommelmakende puberslungels en ga ervan uit dat ik bij echte vrienden op begrip kan rekenen.

9. Je pubers meesleuren naar musea of andere verantwoorde uitjes ondernemen.

Zij vinden er geen pest aan en hun luide gepruttel bederft het ook voor mij. Die dingen, als ik ze al doe, doe ik vanaf nu zonder hen. Zij blij, ik blij. Als ze meewillen, dan mag dat. Maar wel zonder gezeur. En nog belangrijker, ik stop ook met me schuldig voelen dat ik hen niet de meest cultureel verantwoorde opvoeding geef. Deden mijn ouders ook niet en ik ben best aardig terecht gekomen.

10. Gescheld van je pubers persoonlijk opvatten.

Word ik doodongelukkig van. Het is niet persoonlijk, ze zijn zich aan het losmaken. Er zijn boeken volgeschreven over dit fenomeen dus het is blijkbaar natuurlijk gedrag. Ik zeg er wat van maar laat het verder van mijn dikke rug afglijden, doei!

Zo, ik voel me nu al beter!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

27 bewijzen voor pubers dat wij uit de vorige eeuw komen

Onze pubers weten het zeker: ouders komen uit de vorige eeuw. Wat natuurlijk ook zo is, maar ze bedoelen dat ze zich echt niks...

Hoezo zitten pubers een half uur, of langer!, op de wc?

Pubers hebben, als het op wc's aankomt, een  voorkeur voor alléén hun eigen wc. Want die 'zit' nu eenmaal het lekkerst. Op school naar...

35 redenen waarom puberdochters zo ontzettend aandoenlijk zijn

Onze allerliefste puberdochters; soms vinden we ze hysterisch en een tikje overdreven, maar meestal vinden we ze gewoon zo ontzettend aandoenlijk. Ze schieten onaangekondigd...

45 ‘grote dingen’ die pubers willen doen in de voorjaarsvakantie

Volgende week start de voorjaarsvakantie in regio Zuid. En dat betekent dat pubers plannen aan het maken zijn. Die misschien niet allemaal even uitvoerbaar...

Nieuwe taalregels: ‘groter als’ mag vanaf nu

De grammaticaregels van de Nederlandse taal zijn na 24 jaar aangepast. 'Groter als' mag nu gewoon. En ook hen en hun door elkaar gebruiken....

17 iets te bijdehante opmerkingen van pubers (en ze hebben wel gelijk)

Misschien komt het doordat we onze kinderen misschien iets te vrij hebben opgevoed, maar als wij commentaar hebben op onze pubers hebben ze áltijd...

Waarschuw je puber voor neptelefoontjes over hun bsn-nummer

Steeds vaker worden jonge mensen gebeld met informatie over hun bsn-nummer. Criminelen bellen op uit naam van bijvoorbeeld het ministry of justice, met de...

Blote enkels, waarom in godsnaam?

Mijn dochter ging vandaag met haar nieuwe broek naar school, met opgerolde pijpen tot boven de enkels en daaronder sneakers en enkelsokjes. Buiten is...

Waarom de ene leerling wel succesvol is en de andere niet

Volgens deze wetenschapper hoeven kinderen niet te barsten van talent of op een heel goede school te zitten. Wat mensen succesvol maakt is grit....

31 dingen die gaan gebeuren als kinderen pubers worden

Voor al die ouders met bijna pubers hebben we een handig lijst. Want dat er van alles gaat veranderen is wel duidelijk. En dan...

Annemijn laat op TikTok op hilarische wijze zien hoe vaders zijn

Annemijn heeft een leuke vader. En die portretteert ze op leuke en herkenbare wijze op TikTok waar ze in grappige video's laat zien hóe...

16 dingen die heel irritant zijn aan het wonen met pubers

Ze zijn toch al minimaal twaalf jaar lang huisgenoten, maar er komt een moment dat ze een stuk irritanter worden dan toen ze nog...

School annuleert verplicht reisje naar New York van € 2000.-

Een school in het Belgische Namen moet een verplicht schoolreisje naar New York annuleren, omdat veel ouders het niet zagen zitten om dat enorme...