Fuck-it-list voor puberouders

Jeanette krijg nog eens een hernia van het in allerlei bochten wringen om het iedereen naar de zin te maken. Ze is er klaar mee. Tijd voor het maken van het zusje van de bucketlist, de fuck-it-list. Daarom stopt ze vandaag nog met de volgende dingen. Fuck it!

Fuck-it-list voor puberouders

Stop vandaag nog met:

1. Je schuldig voelen omdat je niet 24 uur per dag, 7 dagen per week in de perfecte opvoedingsstand staat.
Ik weet inmiddels dat stress en schuldgevoel mijn opvoedvaardigheden al helemaal niet ten goede komen.

2. Me iets aan te trekken van wat mijn pubers van mij vinden.

Te ouderwets en niet hip genoeg? Boeien! Ouderwets is het nieuwe cool, of gaaf, of keun. Als je niet weet wat dat laatste betekent, ben je simpelweg te jong om iets van me te vinden.

3. Rekening houden met gemiezemuis over het eten.

Wat de één lekker vindt, vindt de ander niets en andersom. Onbegonnen werk; ik kan maar beter zorgen dat ik het zelf lekker vind. Dan eten ze maar niet of ze koken zelf wat, dikke prima! Ze zullen echt niet verhongeren.

4. De troep achter hun kont opruimen.

Ik pak voortaan een grote schep en een vuilniszak en schuif het zo hun kamer in en doe de deur dicht. Dat zal wonderen doen voor mijn interieur én mijn humeur.

5. De wandelende gezinsagenda zijn met herinneringsfunctie.
‘Vergeet je de ortho niet?’, ‘Neem je dat formulier mee naar school?’, ‘Denk je aan je voetbaltraining vanavond?’ Ik heb meer dan genoeg aan mijn eigen agenda. Dat vind ik al een hele klus. Vanaf vandaag zoeken ze het zelf maar uit.

6. Je iets aantrekken van zogenaamd perfecte ouders.

Die irritante betweters die op mijn dagelijkse worstelingen reageren met zinnen als: ‘Het is gewoon een kwestie van goed opvoeden’ of ‘Dat herken ik totaal niet, mijn kinderen zijn ….. (vul maar iets geweldigs in)’. Superfijn voor hen, maar perfectie is voor mij niet weggelegd. Niet alleen in de opvoeding maar ook op andere vlakken in mijn leven niet trouwens. Niet erg, ik hou ook helemaal niet van perfectie.

7. Je laten verleiden tot discussies met mijn pubers die nergens heengaan.

Ik trap niet mee in de zogenaamde ‘maar waarom’ valkuil. Die is namelijk oneindig diep. Van nu af aan is nee gewoon nee. Als ik me toch niet kan bedwingen en dreig erin te tuinen, stap ik de deur uit en ga wat voor mezelf doen. Goed voor de score op mijn stappenteller en voor mijn humeur.

8. Je verontschuldigen voor de troep in huis.
Ik volsta vanaf nu met het wijzen naar die twee rommelmakende puberslungels en ga ervan uit dat ik bij echte vrienden op begrip kan rekenen.

9. Je pubers meesleuren naar musea of andere verantwoorde uitjes ondernemen.

Zij vinden er geen pest aan en hun luide gepruttel bederft het ook voor mij. Die dingen, als ik ze al doe, doe ik vanaf nu zonder hen. Zij blij, ik blij. Als ze meewillen, dan mag dat. Maar wel zonder gezeur. En nog belangrijker, ik stop ook met me schuldig voelen dat ik hen niet de meest cultureel verantwoorde opvoeding geef. Deden mijn ouders ook niet en ik ben best aardig terecht gekomen.

10. Gescheld van je pubers persoonlijk opvatten.

Word ik doodongelukkig van. Het is niet persoonlijk, ze zijn zich aan het losmaken. Er zijn boeken volgeschreven over dit fenomeen dus het is blijkbaar natuurlijk gedrag. Ik zeg er wat van maar laat het verder van mijn dikke rug afglijden, doei!

Zo, ik voel me nu al beter!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

50 appjes die je kind stuurt vanaf zijn examenreis, die je liever niet had gehad

Leuk hoor dat je puber na zijn examen resideert in Sunny Beach, Chersonissos of Lloret de Mar. En helemaal leuk dat er af en...

De puber die de afwasmachine uitruimt in 35 irritante stappen

Nee, de afwasmachine uitruimen is niet bepaald het meest favoriete huishoudklusje van de vijftienjarige zoon van Anne. En de ochtend dat het zijn beurt...

Omdenken: laat de pubers jou betalen voor het werk dat jij allemaal doet

Met pubers in huis is je rol als ouder steeds minder verzorgend - ze vegen zelf hun kont af en kleden zichzelf aan, en...

Dingen waar je als puberouder van wakker ligt, en je puber geen flauw benul van heeft

Het is zaterdagavond, je pubers zijn niet thuis en jij ligt in bed. Naarmate de nacht vordert, maak je je steeds meer zorgen. Over...

9 x bewijs dat het met het uiterlijk van jouw puber echt wel goed komt

Maak je je soms stiekem een beetje zorgen om je puber, en dan vooral eh... uiterlijksgewijs? Van schattig kind naar pukkelig, zweterig, slungelig wezen...

Studenten zingen voor docente die is genezen van kanker

Zo mooi. Een docent keert, nadat ze is genezen van kanker, terug naar school en wordt toegezongen door haar studenten. Nietsvermoedend loopt de docent door...

Deze puber rockt de karaokebar met ‘Tequila’

Deze puber gaat he-le-maal los in de karaokebar als hij Tequila zingt van The Camps. Deze gaan wij de volgende keer ook zingen!  

Scheiden én je kind door de middelbare school loodsen, hoe je dat zonder al teveel kleerscheuren doet

De dochter van Sara maakt zich klaar voor de brugklas. Maar hoe loods je je puber als gescheiden ouder door de middelbare school?  Op Blendle...

Pubers bashen elkaar op Sayat.me

De nieuwe apps die onze pubers gebruiken gaan sneller dan wij kunnen bijhouden. Nu is er dus weer Sayat.me. Met deze app kunnen 'vrienden'...

20 dingen die je niet moet doen als je dochter een foto of video maakt

Puberdochters maken genoeg selfies om de rest van hun leven van pasfoto's voorzien te zijn. Hartstikke leuk allemaal, alleen de hele dag is het...

Leuk voor je puber: en paar wijze levenslessen van een getekende aardappel

Hoe ouder je wordt, hoe meer je geconfronteerd wordt met de harde realiteit van het leven. Het leven gaat nou eenmaal niet altijd over...

30 uitspraken van kinderen die de deur uit zijn, maar nog lang niet uitgepuberd

Net als je denkt dat de opvoeding klaar is, dan belt/appt of vertelt je puber je face to face wat hij allemaal heeft uitgevreten,...

Mijn pubers hebben een baantje en ik moet daar om huilen

Toevallig kregen de pubers van Saskia tegelijk een baantje. De een had via een vriend een afwasbaantje geregeld, de ander was de supermarkt binnengelopen...