Dit moet je weten over deze generatie pubers (ook wel: Generatie Z)

Na de millennials (Generatie Y) is er een nieuwe generatie geboren, de generatie Z. Die pakt veel zaken anders aan dan wij, generatie X. En het komt zeker wel goed met deze jeugd van tegenwoordig. Dit zijn de belangrijkste kenmerken:

Het zijn doeners

Omdat jongeren van generatie Z steeds geconfronteerd worden met zaken als klimaatverandering, nepnieuws en andere dingen die niet goed zijn, willen ze die problemen oplossen. Omdat zij in 2050 ook nog lekker willen leven, willen ze verandering en snel. Ze gaan dus -net als Greta Thunberg- de barricaden op. En ze willen ook echt iets doen. “Een ideale week voor de jongeren van generatie Z bestaat uit drie dagen werken, een dag iets sociaals doen zoals mantelzorgen en dan drie dagen dromen najagen en relaxen – wat ook kan betekenen dat ze werken aan een eigen bedrijfje of freelancewerk doen dat ze leuk vinden”, zo zegt René Boenders een van de auteurs van een boek over de generatie Z in Trouw.

Ze denken niet in hiërarchie

Generatie Z’ers geloven bovendien helemaal niet in hogerop komen, doordat zo veel mogelijk dingen naast elkaar doen hen het meest ideaal lijkt. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat meer dan zestig procent van de Generatie Z zichzelf ziet als ondernemer. En dus niet -zoals de Millenials- gefrustreerd raken van dat ze geen baan kunnen vinden.

Ze kunnen hun tijd wel beter besteden dan aan koken en boodschappen doen

In hetzelfde boek van Boenders staat dat leden van Generatie Z hun tijd niet willen verdoen met ‘suffe’ dingen als boodschappen doen en koken. Want waarom zou je dat doen als je ook kunt afhalen? De voorspelling is zelfs dat op termijn in huizen de keukens zullen gaan verdwijnen. Het verklaart in ieder geval wel waarom onze kinderen zoveel moeite hebben met de afwasmachine.

Ze zijn leergierig

Zo zappen ze moeiteloos tussen verschillende bezigheden. Dat merkte een manager van Facebook die nu generatie Z-ers aanneemt. Ze hebben dus geen focus op een ding. In onze ogen lijkt dat heel chaotisch en onoverzichtelijk. Want wat wij hebben geleerd is dat we keuzes moeten maken en focussen op datgene waar we goed in zijn. Maar onze kinderen kunnen prima leven zónder dat.
Bovendien: om te werken, hoef je niet meer met z’n allen bij elkaar te zitten. Je kunt gewoon met elkaar praten terwijl je iets anders aan het doen bent. Oftewel: het is prima om op twee plekken tegelijk te zijn. Kijk maar eens naar je dochter als ze op haar eigen kamer met een vriendin via Facetime beslist wat ze aan moeten trekken. Of naar je zoon terwijl hij zit te ouwenelen met zijn vrienden terwijl ze aan het gamen zijn. Je kunt dus prima twee, of drie, of vier banen tegelijk doen.

Ze denken niet in hokjes

Verschillen tussen mannen en vrouwen? Hetero, bi of homo? Trans? Allemaal achterhaalde concepten. Generatie Z denkt niet in hokjes, maar vindt de vraag of je authentiek bent veel belangrijker. Dat snappen wij heel vaak niet, omdat wij in een poging om deze ingewikkelde wereld te begrijpen deze liever wel in hokjes indelen. Zij zijn in die gecompliceerde wereld opgegroeid en kunnen er dus vaak veel beter mee dealen dan wij.

***

Heb je ons huiswerkhandboek al besteld?

 

 

Nu je hier toch bent, zouden we je iets willen vragen…

We maken iedere dag Tis Hier Geen Hotel met heel veel plezier. Want we zien het als onze missie om jullie zonder al teveel kleerscheuren, en een beetje humor, door de puberteit van je kinderen heen te slepen. En dat willen we blijven doen. Maar sinds de Corona-crisis is dat er niet makkelijker op geworden. Zou je ons daarom willen helpen dit Hotel open te houden? Hoe? Kijk HIER.

Tags from the story
, ,
Geschreven door
More from Martine De Vente

Micha Wertheim over pubers op bezoek in Kamp Vught

In de categorie: soms weet je niet of je er om moet...
Lees verder