Als je de hele dag op Magister wilt kijken

Sinds de kinderen van Martine op de middelbare school zitten, is ze verslaafd aan de app Magister die de schoolresultaten bijhoudt. Ze heeft er een haat-liefde verhouding met de app met het blauwe icoontje. Je wilt namelijk dat het goed gaat met je kind en die app geeft je het idee dat je daar controle over hebt.

Omdat je kind loslaten op de middelbare school voor veel ouders al moeilijk is, was ik heel blij met Magister. Daarop kon ik van uur tot uur volgen waar mijn brugpiepers uithingen. Magister vertelt nog net niet of ze hun boterhammetjes opeten, maar ik kan wel zien of ze vrij zijn of te laat waren. Een hele geruststelling.
Maar naarmate het jaar vorderde werd Magister een bron van stress. De jongste ging niet zo heel florissant. Het was een kwestie van wennen, gebrek aan focus en ze had het er gewoon moeilijk mee. Ik zag het iedere dag, zwart op wit, aan de resultaten.

Donderpreek

Ik weet van mijn werk dat het heel handig is om bij te sturen op resultaten, en dat deed ik dus ook. In de vorm van een motiverende speech of een donderpreek. Die stak ik al af voor de brugpieper haar tas had neergelegd. Want ik wist natuurlijk al voor ze thuiskwam dat ze dat proefwerk niet zo goed had gemaakt als dat ze dacht dat het was gegaan. Ik zag mijn puber steeds kleiner worden.

Met in mijn achterhoofd de uitspraak van Juf Ank ‘Als je wilt dat je kind groeit, moet je er niet bovenop gaan zitten’, besloot ik me in te houden en op een beter gekozen tijdstip dat gesprek aan te gaan. Dat nam niet weg dat ik iedere dag wel een keer Magister checkte. In proefwerkweken deed ik het wel meer dan een keer. Alle getallen onder de vijf voor alle vakken heb ik vorig jaar voorbij zien komen.

Hartverzakking

Vorig jaar bezorgde die stomme app me heel veel hartverzakkingen. Tot de laatste week van de vakantie opende ik die kut-app soms met trillende vingers. Ik had zelfs de neiging om te gaan roken als ik die app had geopend en er weer een slecht cijfer stond. Het was namelijk nogal spannend of mijn jongste zou overgaan of niet. En in de eerste blijven zitten, betekende: van school af. En dat wilde ze pertinent niet.
De laatste 7,5 voor geschiedenis zorgde er uiteindelijk voor dat ze met een flink aantal zessen, hier en daar een zeven en een vijf overging.

Bemoeien

We waren na dat jaar tot de conclusie gekomen dat mijn dochter haar schoolwerk geconcentreerder moest benaderen en dat ik me er een beetje minder mee zou moeten bemoeien. Lees: niet meer in Magister kijken. En dat is moeilijk. Je wilt dat het goed gaat met je kind, en die app geeft je het idee dat je er controle over hebt.

Maar ik liet het los. Soms zie ik ‘m tijdens het swipen staan -die blauwe stressfactor- en heb mij vinger er al boven. En dan swipe ik toch door. Er zijn dagen dat ik Magister helemaal vergeet.

‘Heb je al gezien wat ik heb voor Wiskunde?’, appte mijn dochter laatst, licht beledigd.
‘Nee’, antwoord ik in alle eerlijkheid.
‘Ga kijken dan’
Er stond een 6,4. Toen ze thuiskwam kreeg ze van mij sushi -haar lievelings- als lunch.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Als het op financiën aankomt, zijn pubers zowel grenzeloos inventief als naïef. Dus daar valt nog wel wat opvoeding tegenaan te gooien. In ons nieuwe boek leggen we uit hoe je dat kunt doen

Ook leuk:

Wij schreven een sinterklaasgedicht voor je puber dat je kunt copy-pasten

Lief puberkind (of vul naam in), Het is weer tijd voor een gedicht van deze Sint. Je bent geweldig leuk, daar niet van, maar dit is de...

26 keiharde feiten over puberjongens opvoeden die gewoon kloppen

Puberjongens opvoeden is nogal een uitdaging. Toch kun je hierbij uitgaan van een aantal onomstotelijke waarheden. Dit weet je zeker als je een of...

21 keer vertederd raken door je puber

Pubers vinden zich heel volwassen, maar regelmatig piept dat kleine kuiken dat ze ooit waren weer tevoorschijn. En dat vinden we stiekem heerlijk! We...

18 dingen die je puberzoon weet over vuurwerk en jij eigenlijk niet wil weten (behalve één ding)

De jongste zoon (15) van Anne is he-le-maal into vuurwerk. En Anne snapt dat niet, dat gegooi en geknal. Om te weten wat er...

Mijn pubers slapen een gat in de dag, maar ik kan het niet meer (en dat is hún schuld)

Vrijdagavond. Terwijl de rest van het gezin de bank bezet houdt, gaat Martine maar met de kippen op stok. Morgen is het namelijk weer...

Een middelbare school oefent school-shooting, goed idee of beter niet doen?

Volgende week woensdag is er op het Alfa-college in Hoogeveen een oefening in school-shooting. Leerlingen krijgen dan een training in het reageren op een...

Ook de ouders van prinses Eloise hebben een rol in haar TikTok-video’s

We figureren zo nu en dan in de TikTok-video's van onze pubers. Soms gevraagd, soms ongevraagd als we door het beeld lopen en we...

Documentaire ‘Ik moet niks’ laat zien wat er gebeurt als je puber niks moet

De 14-jarige puber Toebie wordt op een bijzondere manier opgevoed: geen school, geen regels, geen straffen. Zijn ouders vinden namelijk dat hij niks moet...

Fortnite bestaat één jaar, maar of dat voor ons puberouders een feestje is?

Onze pubers vinden het een feestje waard, maar wij vinden het geen heugelijk feit. Want er is ook al een jaar strijd om dat...

Waarom jouw puber de hele tijd ‘dude’ zegt tegen iedereen

Zegt jouw puber ook de hele tijd 'Dude' tegen zijn mede-pubers, of tegen zijn pa of... tegen jou? In dit grappige filmpje zie je...

76 dingen die ik denk als scholen die laatste week voor kerst helemaal volproppen

Gisteren hadden we het al over het feit dat onze pubers zo toe zijn aan vakantie. En dat snappen we maar al te goed...

Hoe Meester Bert steeds gék wordt van al die hyperouders

Marloes Vreeswijk (45) heeft twee pubers op de middelbare school en eentje nog in groep acht. Been there, done that. Vandaar haar nuchtere kijk...

6 verschillen tussen puberjongens en pubermeisjes

We kunnen we willen dat iedereen gelijk is, maar er zijn toch zeker verschillen tussen jongens en meisjes. Helemaal als ze puber zijn. Dit zijn...