Als je de hele dag op Magister wilt kijken

Sinds de kinderen van Martine op de middelbare school zitten, is ze verslaafd aan de app Magister die de schoolresultaten bijhoudt. Ze heeft er een haat-liefde verhouding met de app met het blauwe icoontje. Je wilt namelijk dat het goed gaat met je kind en die app geeft je het idee dat je daar controle over hebt.

Omdat je kind loslaten op de middelbare school voor veel ouders al moeilijk is, was ik heel blij met Magister. Daarop kon ik van uur tot uur volgen waar mijn brugpiepers uithingen. Magister vertelt nog net niet of ze hun boterhammetjes opeten, maar ik kan wel zien of ze vrij zijn of te laat waren. Een hele geruststelling.
Maar naarmate het jaar vorderde werd Magister een bron van stress. De jongste ging niet zo heel florissant. Het was een kwestie van wennen, gebrek aan focus en ze had het er gewoon moeilijk mee. Ik zag het iedere dag, zwart op wit, aan de resultaten.

Donderpreek

Ik weet van mijn werk dat het heel handig is om bij te sturen op resultaten, en dat deed ik dus ook. In de vorm van een motiverende speech of een donderpreek. Die stak ik al af voor de brugpieper haar tas had neergelegd. Want ik wist natuurlijk al voor ze thuiskwam dat ze dat proefwerk niet zo goed had gemaakt als dat ze dacht dat het was gegaan. Ik zag mijn puber steeds kleiner worden.

Met in mijn achterhoofd de uitspraak van Juf Ank ‘Als je wilt dat je kind groeit, moet je er niet bovenop gaan zitten’, besloot ik me in te houden en op een beter gekozen tijdstip dat gesprek aan te gaan. Dat nam niet weg dat ik iedere dag wel een keer Magister checkte. In proefwerkweken deed ik het wel meer dan een keer. Alle getallen onder de vijf voor alle vakken heb ik vorig jaar voorbij zien komen.

Hartverzakking

Vorig jaar bezorgde die stomme app me heel veel hartverzakkingen. Tot de laatste week van de vakantie opende ik die kut-app soms met trillende vingers. Ik had zelfs de neiging om te gaan roken als ik die app had geopend en er weer een slecht cijfer stond. Het was namelijk nogal spannend of mijn jongste zou overgaan of niet. En in de eerste blijven zitten, betekende: van school af. En dat wilde ze pertinent niet.
De laatste 7,5 voor geschiedenis zorgde er uiteindelijk voor dat ze met een flink aantal zessen, hier en daar een zeven en een vijf overging.

Bemoeien

We waren na dat jaar tot de conclusie gekomen dat mijn dochter haar schoolwerk geconcentreerder moest benaderen en dat ik me er een beetje minder mee zou moeten bemoeien. Lees: niet meer in Magister kijken. En dat is moeilijk. Je wilt dat het goed gaat met je kind, en die app geeft je het idee dat je er controle over hebt.

Maar ik liet het los. Soms zie ik ‘m tijdens het swipen staan -die blauwe stressfactor- en heb mij vinger er al boven. En dan swipe ik toch door. Er zijn dagen dat ik Magister helemaal vergeet.

‘Heb je al gezien wat ik heb voor Wiskunde?’, appte mijn dochter laatst, licht beledigd.
‘Nee’, antwoord ik in alle eerlijkheid.
‘Ga kijken dan’
Er stond een 6,4. Toen ze thuiskwam kreeg ze van mij sushi -haar lievelings- als lunch.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Advertentie

Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

7 diagrammen die duidelijk weergeven hoe pubers denken en doen

Het is af en toe best puzzelen op waarom pubers doen wat ze doen. Wij snappen ze dan ook niet altijd. Gelukkig bieden onderstaande...

15 momenten waarop ik mijn pubers direct achter het behang wil plakken

Ja, natuurlijk zijn we dol op onze pubers. Maar soms willen we ze gewoon even achter het behang plakken.  Als ik net een ingewikkeld...

Klaar met de rotzooi van je pubers in huis? Ga gewoon in staking

Wat doe je als je het gevoel hebt dat jij degene bent die het huishouden draaiend houdt, omdat  er zonder jou niets gebeurt? Geef...

Ook jongens hebben last van al die fitboys-foto’s op Instagram

Instagram staat vol afgetrainde mannen. Fitboys met sixpacks lijken de nieuwe norm. Puberjongens kunnen daar een vertekenend beeld van krijgen.  Jongens met eetstoornis Ook Jorjen Neumann...

Communiceren met je puber, het is nooit makkelijk

De puberdochter van Isabelle is thuis, Isabelle zit op haar werk. Via de smartphone houden ze contact en dat leidt tot (heel herkenbare) situaties. Natuurlijk...

26 Dingen die ik denk als mijn pubers eindelijk op bed liggen

Na een lange vermoeiende dag op je werk is het heerlijk om even wat me-time te hebben. In je eentje op de bank. Heerlijk....

31 dingen die we niet meer in een WhatsApp-groep voor ouders willen lezen

Natuurlijk is het reuze handig: zodra er een activiteit plaatsvindt waarbij meerdere kinderen zijn betrokken om als ouders een WhatsApp-groepje in het leven te...

Hoe het er écht aan toe gaat in zo’n middelbare schoolklas

Zou je ook weleens stiekem om de hoek willen kijken van de klas van je kind? Kijk dan eens naar deze filmpjes van leraar...

Dit zijn de gouden tips om met pubers de lockdown mee door te komen

Pubers zijn in mineur door de lockdown, net als wij. Maar soms kun je wel een feestje maken van een heel suffe maandagochtend. Martine...

In IJsland zijn pubers veel minder gaan drinken, dat willen ze op Texel ook

Je zou denken dat pubers het op zo'n eiland heerlijk hebben, maar het tegenovergestelde is het geval. Texelse jongeren roken en drinken meer dan...

Een baby in de klas, wat een goed idee!

Deze kinderen uit groep 8 zijn helemaal gelukkig. Ze hadden een baby op bezoek in de klas, in het kader van een project. Dat...

Dingen die pubers roepen als ze mee moeten op familieweekend

Margriet had heel veel zin in dat familieweekend. De pubers van Margriet een stuk minder. Dit was wat ze zoal op- en aan te...

Dit zou tegen elk kind moeten worden gezegd

Columnist Asha ten Broeke schreef een bijzonder mooie column over haar achtjarige dochter. Die kreeg op school te horen dat ze te dik is....