Gluren in de bank-app van je puber: doen of niet doen?

Marloes gluurt af en toe stiekem in de bankieren-app van haar zoon. Handig om te kijken of hij geen gekke aankopen doet en te checken of zijn financiën op orde zijn. 

De bankrekeningen van mijn kinderen zijn gekoppeld aan onze bankieren-apps. Zo zien we waar ze hun geld aan hebben uitgegeven, best een fijn idee. We kunnen zo een beetje in de gaten houden of ze niet alles besteden bij de snackbar, maar het is ook handig als we geld willen overmaken naar hun rekening voor de dingen die zij kopen, maar wij voor hen betalen, zoals toiletartikelen of spullen voor school. Hoewel ze steeds vaker hiervoor gewoon een Tikkie sturen.

Opmerkelijke uitgaven van je puber

Door af en toe mee te kijken op de bankrekening van mijn zestienjarige zoon, krijg ik ook een beetje een kijkje in zijn leven. Zo luncht hij best vaak bij een fastfoodrestaurant – in de buurt van zijn school zijn er maar liefst drie, en koopt hij vaak games. Tot voor kort ging daar al zijn geld aan op. Dat is op zich allemaal niet zo heel erg, maar ik vond laatst ook een afrekening van acht euro bij een koffietentje: een plek waar hij nooit komt. Tenzij -zo dacht ik meteen- met een meisje. Daarna volgden nog afrekeningen voor het bedrag voor twee kaartjes voor de film en nog een ander koffietentje.

Ik ging natuurlijk niet heel subtiel vissen en vragen. Hoe had hij het in de bioscoop gehad? En met wie was haar daar naartoe geweest. En had hij het leuk gehad? En waren de muffins in dat ene koffietentje lekker? Maar de zoon hield zijn kaken op elkaar. En hij heeft gelijk: het zijn mijn zaken niet waaraan hij zijn geld uitgeeft en met wie hij warme Chocomel drinkt bij de Starbucks.

Toch spieken

Dus ik doe tegenwoordig heel erg mijn best om NIET te kijken in de bankieren-app van mijn zoon als ik zelf mijn bank check. Want als ik kijk of mijn salaris al is gestort is het best verleidelijk om even door de rekening van mijn puber te scrollen. Misschien doe ik het, zo gaf ik er zelf maar een psychologische draai aan, omdat hij niet zo heel open is. Hij vertelt mondjesmaat wat hij aan het doen is. Ik heb dus niet echt een idee hoe zijn leven eruitziet. Een blik op zijn rekening vertelt me dan ook veel meer dan hoeveel hij heeft uitgegeven.

Maar soms kan ik het niet laten. En dan kijk ik toch. Zeker toen ik een afrekening zag van de Etos van 6,95. Ik dacht meteen: hij zal toch geen condooms hebben gekocht? Heeft hij dat toch verkering? Maar ik kreeg vrij snel daarna een Tikkie voor ‘scheermesjes en schuim’.

close

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.


Geen idee meer hoe je kind in elkaar zit? Lees ons boek over leven en overleven met pubers.

Ook leuk:

Online naakt? Mijn puber doet zoiets niet!

Francien Regelink was 16 toen een jongen waar ze verliefd op was een foto van haar borsten met de hele school deelde. De term...

20 dingen die makkelijk zijn, maar pubers niet goed kunnen

Soms denk je dat er aan die pubers twee linkerhanden zitten. Want sommige dingen kunnen ze gewoon echt niet (of ze hebben er gewoon...

Aan je puber laten zien: zó doe je de deksel op de pindakaaspot

Dat pubers niet uitblinken in luisteren is bekend. We kunnen iets 100 keer zeggen of vragen en dan nog kijken ze je aan met...

Alcohol in 1 op de 5 filmpjes die pubers op TikTok zien

In bijna 20 procent van de filmpjes die een 13-jarige op TikTok ziet, wordt gedronken, geproost of is op een andere manier alcohol te...

De puber van Marieke kan geen examen doen, want zijn broertje heeft corona

Terwijl duizenden pubers deze week de deur uit zijn voor hun eindexamen, zit Marieke in quarantaine met haar drie pubers, haar achtjarige, haar echtgenoot...

3 weken zomervakantie voor iedereen meer dan genoeg

De Amsterdamse schooldirecteur Jan-Mattijs Heinemeijer pleit voor een veel kortere zomervakantie. Goed voor de kinderen, en goed voor de leraren. Wij waren natuurlijk allang...

Wow, dit wisten wij zelfs niet eens over onze cyclus

Tof om te laten zien aan je puberdochter. Ongesteld zijn en de hormonenkermis die daar bij hoort, zijn niet alleen maar k*t. Dit filmpje...

Gáán we weer: ouders drukken ‘hoger’ schooladvies erdoor

Martine ergert zich groen en geel aan de verhalen over ouders die docenten onder druk zetten voor een 'hoger' advies. Want hoe doen ze...

Zet je ADHD’er op dieet, dan is-ie zo genezen

Woensdag maakten wetenschappers van de Universiteit van Wageningen bekend dat een dieet kinderen weleens van hun ADHD af zou kunnen helpen. Ritalin en soortgelijke...